Direct naar artikelinhoud
Gemeenteraadsverkiezingen

Nu wacht zwaarste klus voor sp.a: achterban overtuigen

De Antwerpse partijtop Yasmine Kherbache, Jinnih Beels en Tom Meeuws bij de start van de onderhandelingen een maand geleden.Beeld BELGA

Keurt de sp.a-achterban het bestuursakkoord in Antwerpen goed? Vooral de harde opstelling van N-VA rond het migratiepact zet kwaad bloed.

Sp.a, N-VA en Open Vld hebben een inhoudelijk akkoord bereikt om samen te gaan besturen in Antwerpse. Om 12 uur wordt het akkoord voorgesteld op een persconferentie in het Plantin-Moretus-museum.

De grote vraag is hoe de Antwerpse sp.a-achterban reageert op het akkoord. Later vandaag volgt een vergadering met het partijbestuur, morgen spreken de leden zich uit op een congres. Maar de appetijt om samen met de Vlaams-nationalisten te besturen is bekoeld.

De appetijt om samen met de Vlaams-nationalisten te besturen is bekoeld

Veel heeft te maken met de opstelling van de N-VA over het VN-migratiepact. Zeker de harde onlinecampagne die de Vlaams-nationalisten lanceerden zette kwaad bloed. Gemeenteraadslid Hicham El Mzairh dreigde er toen mee als onafhankelijke te gaan zetelen als de samenwerking met N-VA doorgaat. Ook andere gemeenteraadsleden met vreemde roots, zoals Güler Turan, hebben het er moeilijk mee.

Extreem rechts

De bezorgdheid wordt gedeeld binnen de partij. Onder meer Stef Vonk, de lokale jongerenvoorzitter, noemde twee weken geleden N-VA “extreemrechts”, al sprak hij in eigen naam. Hij wil zich nu nog niet uitspreken, en wacht het partijbestuur later vandaag af.

De beweging ‘Wij Zijn Socialisten’ riep gisteravond al de leden op om tegen te stemmen, wat de inhoud mogen zijn. Stephen Bouquin, de medeoprichter van de groep die wil dat de sp.a een meer radicale koers vaart, verwijst naar de N-VA als een partij “die steeds moeilijker haar racistische trekjes kan maskeren”.

‘N-VA is een partij die steeds moeilijker haar racistische trekjes kan maskeren’
Stephen Bouquin, medeoprichter van ‘Wij zijn Socialisten’

Sp.a Rood steunt het bestuursakkoord. “Sp.a slaat een sociaal bruggenhoofd met +5.000 sociale woningen. Knap onderhandeld. Meer zat er op basis van de verkiezingsuitslag niet in”, zegt Eric De Bruyn, die sp.a Rood nieuw leven inblies, voor een donkerrode koers. 

Partijbestuur

Antwerpse kopman Tom Meeuws beseft maar al te goed dat de discussie over het VN-migratiepact de situatie alleen maar bemoeilijkt heeft. In het verleden volgde de basis telkens haast blindelings wat de top had beslist. Dat zal nu niet het geval zijn. Het soortelijk gewicht van groepen als sp.a Rood en ‘Wij zijn socialisten’ is beperkt, maar Meeuws en co. zal elke stem kunnen gebruiken.

Veel hangt af van het partijbestuur later vandaag. Heeft de partij inhoudelijk voldoende binnengehaald? Is de prijs voor het bestuur niet te groot? Gaan de kritische gemeenteraadsleden dit akkoord voluit verdedigen bij hun achterban? In elk geval hebben de leden morgen het laatste woord.