donderdag 27 december 2018 - Kortessem
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Buurtbewoner Jos Houbrechts hing uit protest een zwarte vlag buiten. Johnny Geurts

Buurtbewoners uiten bezorgdheid over uitbreiding kippenstallen

“Zwarte vlaggen tegen geurhinder en fijn stof”

Kortessem

Voor de bewoners in de buurt van het pluimveebedrijf op de Vinckenroyestraat in Kortessem was het even zuchten toen ze de aanvraag voor een flinke uitbreiding van de kippenstallen zagen. “Er komen dubbel zoveel slachtkuikens in twee nieuwe stallen. Dat zo’n 180.000 kippen voor geuroverlast en fijn stof zullen zorgen, daar hoef ik geen tekening bij te maken”, uit buurman Jos Houbrechts zijn bezorgdheid. “We hebben zwarte vlaggen uitgehangen. Hopelijk zal het gezond verstand zegevieren.”

Het geplande slachtkippenproject op de Vinckenroyestraat in Kortessem omvat de uitbreiding en de vroegtijdige hernieuwing van de milieuvergunning bij het veeteeltbedrijf Roebben. “We hebben een aanvraag ingediend die ontvankelijk is verklaard. Momenteel loopt de periode waarbij de provincie adviezen inwint en ook het openbaar onderzoek loopt”, zegt Michaël Roebben, de pluimveehouder die het bedrijf uitbaat met zijn zonen Yves en Joris. “We willen midden volgend jaar starten met de bouw van twee nieuwe stallen, aanpalend aan de huidige stallingen. Om het bedrijf leefbaar te houden, is uitbreiding noodzakelijk. We gaan van 79.200 naar 177.330 slachtkuikens. Op die manier bekomen we 1,2 miljoen vleeskippen per jaar. We investeren in een modern, computergestuurd bedrijf dat we volledig zelf gaan financieren”, aldus Roebben.

Pamfletten

Hoewel het bedrijf in agrarisch gebied wordt rechtgetrokken, is de buurt bezorgd. “Ik woon op amper een steenworp van de huidige stallen. Door de uitbreiding staan de hallen straks op pakweg 60 meter van mijn woning. De impact van de geuroverlast en het fijn stof op ons leefmilieu en gezondheid maken ons bovendien ongerust”, zegt buurtbewoner Jos Houbrechts (62). “De woningen aan de achterzijde van het bedrijf, op zo’n 400 meter afstand, hebben nu al regelmatig last van de geur als de wind in hun richting waait. Met een tiental gezinnen hebben we nu de zwarte vlaggen buiten gehangen. Er zijn pamfletten rondgedeeld en er is een Facebookpagina actief. Ik hoop dat ons bezwaar gehoord zal worden.”

‘Goed gevoel kippen’

De pluimveehouders streven naar een zo reukloos mogelijk bedrijf. “Alle bijkomende geproduceerde mest wordt afgevoerd via export naar een externe mestverwerkingsinstallatie. Qua verluchting komen er bovendien de modernste installaties. Overlast wordt dus herleid tot een minimum”, aldus de bedrijfsleiders. De slachtkuikens die aankomen als ze één dag oud zijn, verblijven gemiddeld 40 dagen op het bedrijf. Daarna worden ze getransporteerd naar de slachterij. “We garanderen ook ‘goed gevoel kippen’, daarom voorzien we stallen met veel daglicht en voederen we de kuikens uitsluitend plantaardig voer.”

Op 3 januari is er om 20 uur een infovergadering in CC Mozaïek in Kortessem. “Momenteel wordt het dossier voorbereid dat in januari naar het college komt. Pas dan worden er besluiten genomen”,, aldus burgemeester Tom Thijsen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws