Vier gele hesjes verschijnen vrijdag voor correctionele rechtbank

© Photo News

Vrijdag moeten vier zogenaamde “gele hesjes” zich verantwoorden voor de Brusselse correctionele rechtbank. Het gaat om drie mensen die betrokken waren bij de rellen die de eerste betoging van de gele hesjes, op 30 november, ontsierden, en één man die op 8 december werd opgepakt tijdens de tweede betoging van de gele hesjes.

Een vijfhonderdtal actievoerders zetten op vrijdag 30 november de boel op stelten tijdens een betoging van ‘gele hesjes’ in het centrum van de stad. Daarbij zijn onder meer twee politievoertuigen in brand gestoken. Tientallen betogers werden opgepakt, vijf van hen werden ook gerechtelijk aangehouden. Eén van hen, F.E., werd verdacht van weerspannigheid en opzettelijke slagen en verwondingen aan een politieagent en kreeg een rechtstreekse dagvaarding voor de zitting van de correctionele rechtbank op 4 januari.

Enkele dagen na de betoging kon de Brusselse politie twee andere relschoppers oppakken. Het ging om S.B., geboren in 1974, en T.V., geboren in 1993, die allebei stenen zouden gegooid hebben naar de politie. Ook zij kregen een rechtstreekse dagvaarding voor de zitting van 4 januari.

De tweede betoging van de gele hesjes, op 8 december, trok zo’n 1.000 actievoerders maar werd ook ontsierd door relletjes en confrontaties met de politie. In totaal werden 450 mensen administratief aangehouden en 10 personen gerechtelijk aangehouden. Van hen werden er twee ter beschikking gesteld van het parket. Eén van hen zou met stenen naar de politie hebben gegooid, en ook die man kreeg een rechtstreekse dagvaarding voor de zitting van de correctionele rechtbank van 4 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen