© Bart Dewaele

"De decadente Europese middenklasse is zijn eigen graf aan het graven"

Professor Jonathan Holslag gruwt van hoe de globalisering momenteel werkt. "De decadente Europese middenklasse is zijn eigen graf aan het graven", waarschuwt hij. "Ze kan beter nadenken over hoe het anders kan." Volgens de professor is het door een moderne vorm van slavernij dat onze globalisering vandaag de dag overeind kan blijven.

jvt

Op zijn Facebookpagina reageert professor Jonathan Holslag (VUB) op een reportage van ATV. Daarin komt een Roemeense truckchauffeur aan het woord die vertelt dat hij zijn werk haat en dat hij onverantwoord lang moet blijven rijden van zijn baas. "Ik wil ook naar huis kunnen gaan en mijn kinderen zien", zegt de chauffeur met een krop in de keel. "Maar mijn twee kinderen hebben het geld nodig."

De reportage heeft Holslag duidelijk geraakt. "Dit zijn de moderne slaven die onze globalisering overeind houden", schrijft hij. "De katoenplukkers in Tadzjikistan die hun eigen natuur kapotmaken om onze T-shirts te kunnen produceren, de Aziatische arbeidsters die aan 1 euro per dag onze rommelwinkels vullen, de Filipijnse matrozen die de containerschepen bemannen, de Roemeense truckers die de containers naar onze warenhuizen brengen, de arbeiders van Fernand Huts die zonder vast contract alles in dozen mogen stoppen en de winkelbediendes die de meuk eveneens aan een hongerloon aan de gezapige Europese middenklasse mogen verkopen."

Waarschuwing

Dat die mensen anders geen werk hebben, noemt Holslag een hooghartig excuus van de "gezapige middenklasse". Die is volgens hem momenteel haar eigen graf aan het graven. "Onze industrie kwijnt weg en daardoor slinken ook de inkomsten om al die hocuspocusbaantjes bij duurbetaalde consultants en vastgoedkantoren overeind te houden. We branden in een waanzinnig tempo het spaargeld uit de glorietijden van de babyboomers op. We putten de wereldwijde grondstoffen in een razendsnel tempo uit. Overheidsschuld is nu één van onze belangrijkste exportproducten geworden en daar zullen ook de kinderen van de gezapige middenklassers in de toekomst voor opdraaien."

Zijn woorden komen met een waarschuwing: de mensen die hun mooie leventje denken te kunnen handhaven door "die arme mensen" wat kruimels toe te werpen zouden beter nadenken over hoe het anders kan. "Dat is waar de discussie fundamenteel over gaat en niet één of ander arbitragetribunaal in een handelsverdrag met Canada: het gaat over het hertekenen van onze eigen economie, over het menswaardig maken van productie, en over het terugdringen van de fenomenale schade en de nep-efficiëntie van deze globalisering."

Alternatief

Holslag pleit voor een globalisering van kwaliteit. "Ik geloof in een nieuwe globalisering waarin we opnieuw meer lokaal zullen voorzien in de zaken die essentieel zijn, dat we wereldwijd zullen uitwisselen wat ons uniek maakt - kennis, cultuur, hoogwaardige streekeigen producten en spitstechnologie - en veel gemakkelijker onze kennis kunnen delen om arme landen te helpen met het uitbouwen van hun economie, zonder bang te moeten zijn onze eigen industrie daardoor te verliezen."

En die verandering begint bij onszelf, besluit hij. Iedereen heeft een stem om politici aan de macht te brengen en we hebben economische macht. "Elke euro is een stem: gebruik ze!"

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer