Ruim 28.000 betogers op straat in Frankrijk, laagste aantal sinds begin van ‘gele hesjes’-beweging

© AFP

Tijdens het 17e protestweekend van de Franse gele hesjes zijn ongeveer 28.600 mensen in heel Frankrijk op straat gekomen. Er vond onder meer een sit-in aan de Eiffeltoren en een betoging van vrouwelijke gele hesjes plaats.

Met de acties, waarmee de manifestanten strijden tegen het belasting- en sociale beleid van president Emmanuel Macron, hoopten de hesjes hun beweging nieuw leven te blazen.

Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken was er zaterdag sprake van het laagste aantal deelnemers sinds het begin van de beweging op 17 november, toen er nog 282.000 mensen betoogden.

‘Circa 28.600 mensen demonstreerden afgelopen zaterdag tegenover 39.300 vorige week, waarvan 3.000 in Parijs (4.000 op 2 maart)’, aldus het ministerie, wiens cijfers week na week worden aangevochten door de gele hesjes. Het vorige laagste cijfer werd door Binnenlandse Zaken op 29 december geregistreerd met 32.000 demonstranten.

De gele hesjes verzekeren dat de beweging nog op volle kracht draait. Dat wilden ze bewijzen met ‘Acte décisif: nous ne bougerons pas‘, de belangrijkste actie dit weekend in Parijs. Er werd een sit-in gehouden op het Marsveld, aan de voet van de Eiffeltoren.

‘Als er geen echte maatregelen aangekondigd worden, blijven we het hele weekend en desnoods langer ter plaatse’, klonk het op de Facebookpagina van het evenement. Naar aanleiding van de Internationale vrouwendag riepen de vrouwelijke gele hesjes op vandaag te betogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content