Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Proces tegen Leuvense neurochirurge na moord op dochter gaat van start

De uitvaart van het meisje in 2017.Beeld BELGA

Met de samenstelling van de jury worden vandaag voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven de debatten geopend in het proces tegen Mehrnaz D. De 51-jarige neurochirurge van UZ Leuven wordt beschuldigd van moord op haar 14-jarige dochter.

Eline Pans overleed op 26 juli 2017 in een appartement in Leuven waar ze na de scheiding van haar ouders samenwoonde met haar moeder. Volgens de akte van inbeschuldigingstelling overleed het meisje door verstikking nadat er een plastic zak rond haar hoofd was gespannen. Ook had het meisje een dubbele dosis diazepam ingenomen, een kalmerings- en slaapmiddel.

De tiener had veelvuldig haar doodswens geuit, onder meer tegenover vriendinnen en haar moeder. 

De moeder, Mehrnaz D., kwam onmiddellijk in beeld als dader. Zij werd, samen met het levenloze lichaam van haar dochter, in het appartement aangetroffen door haar vriend. 

D. was versuft omdat ze zelf medicatie had genomen in een poging tot zelfdoding. Ze vluchtte  weg met de auto en botste tegen een brug. Het voertuig kwam tot stilstand op de oprit van de E314 in Herent. Een goed uur nadat de hulpdiensten verwittigd waren, werd D. ingerekend. Ze bekende onmiddellijk en werd daags nadien aangehouden. Sindsdien verblijft ze in voorlopige hechtenis.

Dochter getroffen door kanker

Voor het motief verwijst D. naar de wankele fysieke en mentale toestand van haar enige kind. Op 7-jarige leeftijd werd Eline getroffen door schildklierkanker. Dat liet vooral mentaal sporen na en manifesteerde zich steeds duidelijker in haar tienerjaren: het meisje kreeg psychologische begeleiding vanaf haar twaalfde. Op 31 maart 2017 werd Eline met spoed opgenomen wegens actieve suïcidale gedachten. Vanaf 24 april 2017 verbleef ze acht weken op de afdeling kinderpsychiatrie van UZ Leuven.

Medisch gezien was Eline kankervrij. Maar bij de autopsie werden uitzaaiingen naar de longen ontdekt. Op het proces zal moeten blijken of D. daarvan op de hoogte was. Tegen een verpleegkundige in het Heilig Hartziekenhuis in Leuven zei ze daags voor de feiten dat ze dacht dat haar dochter hervallen was. Nieuw onderzoek, gepland op de fatale dag, moest daarover uitsluitsel brengen.

Door de aanhoudende problemen met Eline zakte D. zelf steeds verder weg. Als de dochter niet meer wilde leven, had het voor haar ook geen zin meer. Ze kreeg het benauwd bij de gedachte dat Eline haar zou overleven. De politie vond op het appartement usb-sticks en handgeschreven briefjes met instructies voor een dubbele begrafenis.

Voorbereiding

Volgens het openbaar ministerie heeft de beschuldigde de opzettelijke doding uitgevoerd volgens een goed beraamd plan. Zo stal ze een deel van de medicatie in haar eigen ziekenhuis. De rest haalde ze op bij de apotheek met een doktersbriefje dat ze voor zichzelf had uitgeschreven. Andere elementen in die richting zijn de formulering van de laatste wensen en de breuk met haar vriend aan de vooravond van de feiten. Volgens de planning zou Eline op de dag van de feiten overnachten bij haar vader. D. annuleerde die afspraak. 

Uit al die voorbereidende handelingen zou de voorbedachtheid moeten blijken.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.be.