“Deontologische problemen” bij zoektocht naar nieuwe Kinderrechtencommissaris

© BELGA

Er zijn mogelijke problemen opgedoken bij de selectie van de nieuwe Kinderrechtencommissaris. Volgens verschillende bronnen zijn er vragen bij de manier waarop afscheidnemend Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen betrokken werd bij een deel van die procedure. Het Vlaams Parlement onderzoekt nu of de procedure deels of volledig moet hernomen worden. Als de selectieprocedure van nul moet herbeginnen, schuift de aanstelling van een nieuwe Kinderrechtencommissaris naar de volgende legislatuur.

jvh

Bruno Vanobbergen nam onlangs na 10 jaar afscheid van het Kinderrechtencommissariaat om aan de slag te gaan als algemeen directeur bij het nieuwe Agentschap Opgroeien. In afwachting van een nieuwe Kinderrechtencommissaris heeft Naima Charkaoui de functie ad interim overgenomen.

Opmerkingen van kandidaten

Intussen loopt de zoektocht naar een nieuwe Kinderrechtencommissaris. Voor die selectie werkt het Vlaams Parlement samen met het gespecialiseerde bureau Berenschot. Normaal gezien moest die procedure ook deze legislatuur nog afgerond worden. Maar er duiken signalen op over mogelijke problemen bij het verloop van de procedure. Die signalen zijn maandag ook besproken op het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement.

Blijkbaar zijn er opmerkingen gekomen van kandidaten die hebben deelgenomen aan de selectie. Zo zou de schriftelijke proef in de procedure zowel opgesteld als verbeterd zijn door Bruno Vanobbergen en zijn team. En ook al zijn die proeven anoniem, toch stelt zich daar mogelijk een “deontologisch probleem”, zegt een anonieme bron. Daarnaast moesten de kandidaten een beleidsplan voorstellen, maar moest dat plan binnen een afgesproken kader blijven, wat de marge voor een nieuwe of andere aanpak verkleinde.

Van nul herbeginnen?

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement laat nu juridisch onderzoeken hoe het verder moet met de selectieprocedure. Moet ze volledig van nul herbeginnen of kan men een deel behouden? Wat met de kandidaten in de verschillende scenario’s? Wat met de kosten en wat met de timing van de procedure?

De eindproef, die normaal zaterdag 16 maart zou plaatsvinden, is alvast opgschort. Als de procedure volledig moet hernomen worden, schuift de aanstelling van een nieuwe Kinderrechtencommissaris sowieso door naar een volgende legislatuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen