Direct naar artikelinhoud
Assisen

Neurochirurge Mehrnaz Didgar veroordeeld voor moord op haar dochter (14), maar moet niet terug naar cel

Neurochirurge Mehrnaz Didgar met haar advocaat Jef Vermassen.Beeld BELGA

Het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven heeft de neurochirurge Mehrnaz Didgar schuldig bevonden voor de moord op haar 14-jarige dochter Eline. Ze krijgt een gevangenisstraf van 5 jaar met uitstel, en moet dus niet terug naar de cel. Twaalf juryleden moesten een oordeel vellen over de schuldvraag. Advocaat Jef Vermassen pleitte voor de vrijspraak. Het openbaar ministerie eiste een celstraf van 26 jaar.

De neurochirurge van UZ Leuven bracht Eline Pans om het leven via verstikking op haar appartement in Leuven op 26 juli 2017. De jury was in beraad sinds 10 uur deze morgen. Haar advocaat Jef Vermassen pleitte voor de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang.

Neurochirurge Mehrnaz Didgar veroordeeld voor moord op haar dochter (14), maar moet niet terug naar cel
Beeld BELGA

Levenloze lichaam

Didgar bekende aan Vincent Ongkowidjojodat, een vriend van haar, dat ze haar dochter Eline had vermoord. Toen de politie arriveerde op het appartement van Didgar, vonden ze het levenloze lichaam van het tienermeisje. De van Iran afkomstige Didgar was echter nergens te bespeuren. De moeder was op de vlucht geslagen, maar kon uiteindelijk enkele uren later gevat worden op de oprit van de E314 in Herent.

De vrouw bekende tijdens het verhoor onmiddellijk dat ze haar dochter om het leven had gebracht. Eline werd verdoofd en verstikt met een plastic zakje door haar moeder, die medicatie meenam uit het UZ Leuven waar ze werkte als neurochirurg. Ook tijdens het proces was Didgar openhartig over haar daden.

Volgens de moeder pleegde ze de feiten omdat ze beiden depressief waren en omdat Eline meerdere keren aangaf dat ze wou sterven. Op 7-jarige leeftijd werd Eline getroffen door schildklierkanker. Dat liet vooral mentaal sporen na en manifesteerde zich steeds duidelijker in haar tienerjaren. Vanaf 24 april 2017 verbleef ze acht weken op de afdeling kinderpsychiatrie van UZ Leuven. Door de aanhoudende problemen met Eline zakte de moeder naar eigen zeggen zelf steeds verder weg. 

Levenloze lichaam
Beeld BELGA