Mehrnaz Didgar krijgt vijf jaar voorwaardelijk voor de moord op haar dochter.
Volledig scherm
Mehrnaz Didgar krijgt vijf jaar voorwaardelijk voor de moord op haar dochter. © Gianni Barbieux

Neurochirurge moet niet naar de cel: vijf jaar cel met uitstel voor moord op haar dochter (14)

binnenlandMehrnaz Didgar is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar voor de moord op haar dochter Eline Pans (14). De jury hield dus rekening met verzachtende omstandigheden. De neurochirurge moet niet terug naar de gevangenis, maar moet zich wel laten opnemen in de psychiatrie. In een reactie liet ze optekenen dat ze “die tweede kans zeker zal grijpen”. Naar eigen zeggen pleegde ze de feiten omdat ze beiden depressief waren en omdat Eline meerdere keren aangaf dat ze wou sterven. Op 7-jarige leeftijd werd het meisje getroffen door schildklierkanker. Dat liet vooral mentaal sporen na en manifesteerde zich steeds duidelijker in haar tienerjaren. De beraadslaging over de strafmaat nam 2,5 uur in beslag. Assisenvoorzitter Peter Hartoch noemde dit “het zwaarste en moeilijkste proces uit zijn carrière”.

254 reacties

  • Evelyne JACQUES

    5 jaar geleden
    Als je in dit land geld en een goede reputatie als chirurg hebt en je een topadvocaat als Jef Vermassen kan veroorloven, is blijkbaar àlles mogelijk! Moord met voorbedachten rade op je eigen kind nota bene! 't Gaat mijn petje te boven... Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden, maar het blijft móórd, ze heeft koelbloedig en met haar eigen handen haar kind vermoord... en dan 5 jaar voorwaardelijk krijgen? Dit is toch schandàlig? Papa van Eline, ga in beroep a.u.b.
  • Maria Scheuts

    5 jaar geleden
    Deze uitspraak had ik niet verwacht. Verzachtende omstandigheden ja, maar het blijft een goed voorbereide kindermoord in de context van een vechtscheiding. Een straf van 10 jaar was hier op zijn plaats geweest. Juist Sam, de jury heeft geoordeeld samen met de rechters en deze laatsten hebben een zeer grote invloed op de eersten in deze beraadslagingen.
  • Elke Celis

    5 jaar geleden
    Een chirurg vermoordt haar eigen dochter. Stel nu nóg dat het effectief op vraag van de dochter gebeurde.. Dan zou een chirurg toch wel betere manieren kunnen uitwerken om soortelijke euthanasie te plegen? Maar een zak gedurende een vol kwartier dichtpitsen over het hoofd van uw kind.... Dát is voor mij de doorslaggevende factor in denken dat het toch niet zo'n barmhartige daad was. Sterkte aan Elines vader, wat een waardig man. Ik zou wraakzuchtiger zijn vrees ik...
  • Jos Vercammen

    5 jaar geleden
    Hier en daar lees ik dat minister Geens ter verantwoording wordt geroepen. Hoe vaak moet men hier nog schrijven dat een minister van justitie niet kan of mag tussenkomen in het verloop van een lopend proces. Ook de minister moet zich hier neerleggen bij het oordeel van het hof. In een assisenproces wordt daarenboven recht gesproken door een jury van 12 gewone burgers en niet door beroepsrechters.
  • benny vandersanden

    5 jaar geleden
    Als je niet alle feiten kent kan je niet oordelen volgens sommigen? De feiten die we wel weten zijn dat ze met voorbedachte rade en met de blote handen een kind vermoord heeft! Hoe gestoord moet je wel niet zijn om te denken dat er verzachtende maatregelen kunnen bestaan die zoiets kunnen verantwoorden