Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Kompany beste buitenlandse verdediger ooit in Premier League

Kompany werd verkozen tot beste buitenlandse verdediger, voor Nemanja VIdic en Jaap Stam (allebei Manchester United).Beeld BELGAIMAGE

Hun afdruk staat voor eeuwig in de Premier League. Een stemming van de BBC kroonde Thierry Henry tot beste buitenlander ooit in Engeland, Vincent Kompany scoorde het hoogste bij de verdedigers.

Sinds 1992 waren er 2.016 buitenlanders in de Premier League. Hoog tijd vond de BBC om een zoektocht te beginnen naar de beste speler die ooit het kanaal overstak. Een vierkoppige jury met Alan Shearer, Chris Sutton, Ruud Gullit en New York Times-journalist Rory Smith kwam tot een shortlist van dertien namen. Daar brachten meer dan 250.000 mensen hun stem op uit.

Met een monsteraandeel van 45% ging Thierry Henry met de hoogste eer lopen. De Fransman, goed voor 175 goals in 258 competitieduels bij Arsenal, won twee Premier League-titels. "Maar hij slaagde er vooral in om de fans op de banken te krijgen", looft Sutton. "Wat kon hij niet? Henry was een fenomenale speler." Hij haalde het voor Ronaldo (14%), Cantona (12), Agüero (8) en Drogba (6).

Ook Vincent Kompany onderscheidde zich in ruim een decennium Premier League. De Rode Duivel kreeg de meeste stemmen van de drie genomineerde verdedigers en eindigde voor Vidic en Stam.