De Vlaams-Brabantse gemeente Glabbeek schafte eind 2017 de voorrang van rechts af. Foto: Burgemeester Peter Reekmans (links) en schepen Simon Vandermeulen.
Volledig scherm
De Vlaams-Brabantse gemeente Glabbeek schafte eind 2017 de voorrang van rechts af. Foto: Burgemeester Peter Reekmans (links) en schepen Simon Vandermeulen. © Bollen

“Schaf voorrang van rechts zoveel mogelijk af”

Schaf de voorrang van rechts-regel zo veel mogelijk af, daar pleit automobielclub VAB vandaag voor in Het Nieuwsblad. De gemeente Glabbeek in Vlaams-Brabant schrapte de verkeersregel eind 2017, wat leidde tot een opvallende daling van het aantal verkeersongevallen. “Jaarlijks zijn er tot 15.000 ongevallen waarbij de regel genegeerd is”, zegt VAB-woordvoerder Maarten Matienko.

138 reacties

  • Paul Francis

    5 jaar geleden
    @ raf peeters waarschijnlijk nog nooit het verkeersregelement gezien, laat staan gelezen. Zie art 12 van het KB 1 december 1975. 12.3.1. Elke bestuurder moet voorrang verlenen aan de bestuurder die van rechts komt, behalve indien hij op een rotonde rijdt of indien de bestuurder die van rechts komt uit een verboden rijrichting komt.
  • Els P

    5 jaar geleden
    Als het heel druk is kan je toch ritsen?
  • Jos Temmerman

    5 jaar geleden
    En als er een of andere zot doorrijd is je auto om zeep, wie gaat dan in zijn recht zijn ?
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    @Bruno de Naegel ,hoop dan je nu beter slaapt met Uw AAN,lig er niet van wakker 't beste er zijn ergere dingen in de wereld ,voorrang van rechts(verkeer dat VAN rechts komt) en men verleent voorrang AAN de bestuurder die VAN rechts komt.Als je voorrang gaat moeten geven AAN een straat die rechts ligt ga je daar zeer lang wachten eer die straat is ingevoegd
  • Paul Francis

    5 jaar geleden
    @raf peeters ken jij het verkeersreglement van voor de invoering van de voorrang aan rechts? Er stonden niet aan elk kruispunt borden,noch B1,B2,B3,B4,B5,B6 of B7,en dan was er wel nood aan een andere regeling.