Direct naar artikelinhoud

Tobback mengt zich in 'kaboutergate'

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback heeft zijn antwoord klaar op de N-VA-kabouter: eentje in het rood mét opgestoken middelvinger. Ook de vrouw van de Duitse kunstenaar Ottmar Hörl laat van haar horen: 'Ze worden misbruikt.'

De officiële Twitteraccount van sp.a liet ons gisteren binnenkijken op de werkplek van partijvoorzitter Bruno Tobback. Op zijn bureau prijkt een kabouter die zijn middelvinger opsteekt: de 'Sponti Gnome' van de Duitser Ottmar Hörl. Inderdaad, de artiest die ook de V-kabouters van N-VA maakte.

Tobback zelf laat weten dat hij de kabouter pas gisteravond in zijn bezit kreeg. "Hij is hier gewoon verschenen. Hij zegt een vertegenwoordiger te zijn van kabouters tegen confederalisme, en wij schijnen nogal wat waarden met elkaar te delen. Misschien gaan we samen wel op tocht door Vlaanderen, de komende weken en maanden?"

De kabouter, die om duidelijke redenen ook wel de 'Fuck You Gnome' genoemd wordt, is te koop in designwinkels en kost rond de vijftig euro. Ook de V-kabouter is te koop voor die prijs. Maar als u denkt dat de kunstenaar tevreden is met de Belgische hetze heeft u het mis. Zijn vrouw Cornelia Regner-Hörl is op zijn zachtst gezegd ontevreden dat de kunst van haar man politiek gerecupereerd wordt. "We hadden al opgevangen dat er iets gaande was met onze kabouters, maar vandaag (gisteren, RA) hebben we pas kunnen vernemen hoe de vork in de steel zit", zegt zij tegen DSAvond.

Marx en Hitlergroet

Ook kunnen de Hörls er niet mee lachen dat de kunstwerken niet rechtstreeks gekocht zijn door de N-VA, maar door het marketingbureau Brandhome. Zij vertelden er niet bij waar ze voor zouden worden gebruikt. "Hadden we dat geweten, dan hadden we ze nooit verkocht. De beeldjes waren ontworpen voor een vredesproject dat niet is doorgegaan. We horen nu dat het wordt voorgesteld alsof ze het overwinningsteken maken. Dat de kabouters gebruikt worden door een rechts-nationalistische partij hadden we nooit durven denken. Eigenlijk worden ze zo misbruikt."

Hörl kan dan ook niet verdacht worden van rechtse sympathieën. In juni 2013 maakte hij ter ere van de 195ste verjaardag van Karl Marx vijfhonderd bebaarde standbeelden van de filosoof. In 2008 maakte de kunstenaar ook een kabouter die de Hitlergroet bracht. Dat veroorzaakte ophef, omdat sommigen vonden dat hij de Duitse wet schond, die het verbied om nazisymboliek te gebruiken. Hörl meende evenwel dat hij de nazi's belachelijk maakte en kon zijn project met succes verdedigen. Dat het antwoord van sp.a-voorzitter Tobback ten huize Hörl in de smaak valt, mag wellicht niet verbazen. "Schitterend", zegt zijn vrouw. "Het lijkt me een passend antwoord."

Andere bijklank

Bij de N-VA klinkt het dat de bezorgdheden van de familie Hörl begrijpelijk, maar onterecht zijn. "We gaan dan ook contact met hen opnemen", zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. "Zij zijn geschrokken van de reacties en de framing. Nationalisme heeft in Duitsland een heel andere bijklank dan hier en wordt per definitie gelijkgeschakeld met extreem rechtse denkbeelden. Ik ga ervan uit dat als we haar spreken, dat wij haar kunnen overtuigen van onze goede bedoelingen."