Direct naar artikelinhoud

Phil Bosmans 'preekt' op zijn eigen begrafenis

De begrafenis van Phil Bosmans in de Sint-Martinuskerk van Kontich is volledig verlopen volgens een draaiboek dat de overleden pater dertien jaar geleden zelf uitwerkte. Zelfs de preek was van zijn hand.

Honderden mensen kwamen gisterenochtend afscheid nemen van Bosmans, de man achter de Bond zonder Naam die vorige week op 89-jarige leeftijd overleed. De uitvaart werd onder meer voorgegaan door de Antwerpse bisschop Johan Bonny die Bosmans "de glimlach van God" noemde.

Bonny had verder maar weinig inbreng in de viering. Al in 1999 maakte Bosmans, die vijf jaar eerder een beroerte kreeg, op zijn computer een bestand aan onder de naam 'Mijn eigen uitvaart'. Bij de tekst van zijn preek noteerde hij: 'iemand kan dit misschien voorlezen, dan hoeft men niks meer uit te vinden'. Bosmans was, volgens wie hem kent, vooral bang dat hem te veel lof zou toegezwaaid worden tijdens zijn uitvaart, en dus hield hij liever alles zelf onder controle. Het was Patrick Hanjoul, de directeur van Bond zonder Naam, die de preek voorlas. Bosmans vertelde in de tekst over zijn geloof. Een geloof dat tijdens zijn jeugdjaren vanzelfsprekend was, maar waar hij later begon aan te twijfelen. Hij bleef echter zoeken en vond naar eigen zeggen een fantastische God toen hij ziek werd.

Voor het evangelie tijdens zijn begrafenis koos hij voor 'de Emmaüsgangers' en de eerste lezing moest 'de brief van Paulus aan de christenen van Korinthe' worden. Die gaat over hoe wij hier op aarde allemaal slechts pelgrims zijn op weg naar de uiteindelijke bestemming.