Direct naar artikelinhoud

Bush steunt Cruz, maar Trump wint

Voormalig Republikeins presidentskandidaat Jeb Bush heeft zijn steun uitgesproken voor senator Ted Cruz. Toch was het Trump die in de nieuwste voorverkiezingen weer de meeste winst boekte.

Volgens Bush is niet miljardair Donald Trump maar Cruz de beste Republikeinse kandidaat om de presidentsverkiezingen van november te winnen. De steun van Bush is de grootste steunbetuiging die Cruz tot nu toe heeft gekregen van het Republikeinse partij-establishment. De Texaanse senator ligt al jaren niet goed bij de partijtop en zijn collega's in het Congres. Met zijn steun aan Cruz probeert Bush duidelijk te voorkomen dat Trump in de komende maanden genoeg gedelegeerden wint om de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen.

"De enige hoop voor de Republikeinen om het Witte Huis weer terug te winnen is om een kandidaat te steunen die goed duidelijk kan maken hoe conservatief beleid de mensen vooruit kan helpen", zei Bush in een verklaring.

Het partij-establishment probeert al weken te voorkomen dat de miljardair een meerderheid behaalt op de Republikeinse conventie in juli. Voor de nominatie zijn 1.237 gedelegeerden nodig.

De stap van Bush volgt op de voorverkiezingen dinsdag in een paar westelijke staten. Trump en Democraat Hillary Clinton versloegen hun tegenstanders met grote overmacht in de staat Arizona. Maar in de andere staten die ook stemden, gingen Ted Cruz en Bernie Sanders met de overwinning aan de haal. Met name Clintons rivaal Sanders liet met zijn zeges in Idaho en Utah zien dat ze moeite heeft progressieve kiezers voor zich te winnen. Sanders won de staten Utah en Idaho.

Bij de Republikeinen won Cruz in Utah. Opiniepeilingen hadden eerder al aangegeven dat Trump zou winnen in Arizona en Cruz in Utah. Arizona was de belangrijkste staat om binnen te halen. Met 738 kiesmannen achter zijn naam leidt Trump duidelijk. Cruz volgt met 463 op afstand. In totaal zijn er nog 870 kiesmannen te verdelen.