Direct naar artikelinhoud

Zenuwgas VX? 'Ik dacht dat het babyolie was'

Spijtig dat de Oscar voor beste scenario vannacht al is uitgereikt, want het verhaal over de gifmoord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou zeker kans maken. Een van de verdachten, een Indonesische 'masseuse', dacht dat ze aan een tv-spel meedeed. 'Ik moest voor de grap iemand met babyolie insmeren.'

Wees maar zeker dat er in Hollywood al producers zitten te azen op het verhaal van de moord op Kim Jong-nam (45). Grote delen van het scenario kunnen al geschreven worden, al zijn er ook nog een hoop losse eindjes. De verklaring van een van de verdachten afgelopen weekend leverde in ieder geval weer een interessante scène op. Een die doet denken aan Bananasplit, het legendarische verborgencameraprogramma.

Want volgens Siti Aisyah, de jonge Indonesische verdachte, hadden haar opdrachtgevers haar wijsgemaakt dat ze meedeed aan een tv-programma. "Toen ze op 13 februari op de luchthaven van Kuala Lumpur, in Maleisië, Kim Jong-nam een goedje in het gezicht smeerde, dacht ze dat het babyolie was", zei Andreano Erwin, Indonesisch adjunct-ambassadeur in Maleisië. "Ze wist niet dat het vergif was."

In werkelijkheid ging het om een van de dodelijkste chemische wapens die bestaan: het zeer krachtige zenuwgas VX. Mensen die ermee in aanraking komen, beginnen binnen enkele minuten te zweten, krijgen hoofdpijn, worden misselijk en moeten overgeven. De afbraak van het zenuwstelsel veroorzaakt daarna krampen, stuiptrekkingen, verlammingen, verlies van bewustzijn en uiteindelijk de dood. "Kim Jong-nam bezweek binnen de 20 minuten na de aanval", zei de Maleisische minister van Volksgezondheid Subramaniam zondag. "Het is een zeer pijnlijke dood geweest."

Volgens de politie is de vrouwelijke hoofdverdachte achteraf ook ziek geworden en moest ze braken. De Indonesische vrouw handelde niet alleen. Op camerabeelden van de luchthaven is te zien hoe ze samen met een andere vrouw wegrent na de aanval. De twee werden snel herkend en opgepakt. Aisyah's 'partner in crime' is een Vietnamese met de naam Doan Thi Huong - intussen bekend als de 'LOL-moordenares', naar het opschrift op haar T-shirt. Beiden werken in een 'massagesalon'.

Het lijkt er dus op dat de (voorlopig onbekende) opdrachtgevers twee prostituees betaald hebben om de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider uit te voeren. De vrouwen kregen 400 Maleisische ringgit voor die opdracht, zo'n 85 euro. Ze zouden volgens de lokale politie in de dagen voor de dodelijke aanval al 'droog' geoefend hebben in een winkelcentrum in Kuala Lumpur. Daar vertelden ze hun 'slachtoffers' telkens dat het om een grap ging.

Nog geheimzinniger werd de zaak toen de politie deze week een poging tot inbraak vaststelde in het mortuarium van het ziekenhuis waar Kim Jong-nam ligt. De bewaking is daarna opgevoerd, nu staan er politieagenten op wacht met automatische wapens.

Diplomaat

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un ontkent inmiddels dat hij ook maar iets te maken heeft met de moord op zijn halfbroer. Maar de Maleisische politie lijkt toch vooral in de richting van dat regime te zoeken. Zo zijn er drie Noord-Koreanen aangehouden, vier andere verdachten zouden al teruggevlucht zijn naar Pyongyang.

Er is ook een arrestatiebevel uitgeschreven voor Hyon Kwang-song, een hoge Noord-Koreaanse diplomaat in Kuala Lumpur. Maar gezien zijn onschendbaarheid moet hij zich vrijwillig melden op het politiekantoor. Dat lijkt ijdele hoop.

Kim Jong-nam was een dissident van de Kim-dynastie, die Noord-Korea met ijzeren vuist regeert. Hij werd lang gezien als de opvolger van zijn vader Kim Jong-il, maar viel in ongenade nadat hij in 2001 geprobeerd had om Japan binnen te raken met een vals paspoort. Sinds 2003 leefde hij in de Chinese regio Macau. Hij sprak zich in het openbaar regelmatig uit tegen het Noord-Koreaanse regime en pleitte voor hervormingen. In 2006 en 2010 zouden al moordpogingen ondernomen zijn.

Zondag verklaarden de Maleisische autoriteiten de terminal van de luchthaven van Kuala Lumpur veilig. De politie had drie gebieden afgezet: de plaats van de aanval, de toiletten waar de twee verdachten hun handen wasten en de weg naar het ziekenhuis van de luchthaven. Op beelden is te zien hoe leden van de civiele bescherming in witte en groene pakken de drie zones doorzoeken. Maar er werd geen vergif meer gevonden.