Direct naar artikelinhoud

'Hazard ontwijkt wellicht belastingen'

Eden Hazard verdient sinds deze week een slordige 270.000 euro per week, ofwel 1,1 miljoen euro per maand. En tegelijk ontwijkt hij zo goed als zeker belastingen in Luxemburg.

Op 18 september 2012 richt Eden Hazard in Luxemburg de vennootschap EH Group op. Op 24 oktober 2013 voert de vennootschap enkele belangrijke wijzigingen door, waaronder het aanstellen van topfiscalist Gerdy Roose als gerant van de onderneming EH Group. Met welke bedoeling de vennootschap opgezet wordt, is niet duidelijk, maar het lijkt zeer waarschijnlijk dat het om fiscale optimalisatie gaat.

Dat geeft fiscaal expert Michel Maus aan: "Er is geen andere reden waarom Hazard in Luxemburg een vennootschap zou oprichten. Het is de klassieke truc: hij richt een vennootschap op waarin zijn portretrechten terechtkomen, zodat alle reclame-inkomsten die aan hem gelinkt zijn in Luxemburg belast worden. In het Groothertogdom zijn 80 procent van die inkomsten vrijgesteld van belastingen."

Het hebben van een vennootschap in Luxemburg is niet strafbaar, maar het roept wel heel wat vragen op. "Die gasten verdienen al enorm veel geld, en blijkbaar moeten ze nog veel meer verdienen door belastingen te ontwijken. Intussen blijft de fiscus met lege handen achter", aldus Michel Maus. Eden Hazard woont vandaag in Surrey in het Verenigd Koninkrijk. Door de Luxemburgse constructie is het dus de Britse fiscus die inkomsten derft. "Maar Hazard is in België opgegroeid, heeft hier school gelopen. Hij zou zijn vennootschap ook hier kunnen oprichten. Maar hier wordt hij natuurlijk 100 procent belast, in plaats van 20 procent."

Of Hazard nog meer vennootschappen heeft in Luxemburg, is niet duidelijk. Daarover informatie opvragen of online vinden, is niet makkelijk in Luxemburg. Wel is duidelijk dat hij niet de enige Belgische topvoetballer is met een vennootschap in het Groothertogdom. Ook Thibaut Courtois (Thicolux), Romelu Lukaku via zijn vader (Rojoluk), Kevin Mirallas en Divock Origi hebben vennootschappen in Luxemburg. Het is niet duidelijk of de Belgische fiscus onderzoek doet naar de Luxemburgse routes van onze topvoetballers.