Direct naar artikelinhoud

Vrouwenbeweging rockt weer

De naamsverandering naar Femma heeft ermee te maken, maar de ommekeer was al ingezet. Jonge, hoogopgeleide vrouwen met drukke jobs vallen bij bosjes voor de naai- en kooksessies van de vroegere KAV. 'Snel en efficiënt zijn de codewoorden.'

Ook bij Femma zelf kijken ze ervan op. De gemiddelde leeftijd van hun leden ligt achteraan in de 50, maar de nieuwe leden zijn steeds vaker jonge dertigers en zelfs twintigers. "Uiteraard zijn alle leeftijden van harte welkom, maar we kunnen er niet omheen dat onze beweging ernstig te kampen kreeg met het fenomeen van de vergrijzing. De gemiddelde leeftijd van onze leden is doorheen de jaren steeds gestegen. Zo valt na verloop van tijd de instroom weg. Daarom hebben we een radicale keuze gemaakt voor vernieuwing en verjonging", vertelt algemeen directeur Eva Brumagne.

De afgelopen twee jaar werden er meer dan honderd nieuwe Femmagroepen uit de grond gestampt. En die zorgen voor een interessante dynamiek. Jonge vrouwen slaan de handen in elkaar om zelf activiteiten te organiseren en komen via sociale media veel sneller in het vizier van leeftijdsgenoten.

"Wanneer jonge vrouwen zich met hun partner gaan settelen, komen ze vaak terecht in een gemeente die ze niet goed kennen", vertelt Brumagne. "Ze worden opgeslorpt door hun werk, hun kinderen, het huishouden. Veel jonge vrouwen hebben er nood aan om andere vrouwen te leren kennen en uit het relatieve 'isolement' van een druk bestaan te treden. Femma geeft hen de kans om dat te doen."

Hypes en trends

Op nationaal niveau speelt Femma handig in op de bestaande hypes en trends, zoals de populaire naailessen van Mme Zsazsa. En dan is er natuurlijk ook de nieuwe naam van het vroegere KAV. "Het is effectief veel eenvoudiger om jonge vrouwen aan te spreken met de naam Femma", geeft Brumagne toe.

Ook de organisatie van activiteiten zelf gebeurt volgens Brumagne op een andere manier. Geen ellenlange teamvergaderingen meer, maar 90 procent van de communicatie via e-mail en Facebook. "Snel en efficiënt zijn de codewoorden. Deze vrouwen zijn al overbevraagd. Ze hebben heel de dag gewerkt, voor hun kinderen gezorgd en ze willen nu even wat tijd voor zichzelf."

Een van die vrouwen is Annemie Vanden Bussche uit Perk. In de zomer staat ze steevast op de wei van Werchter, op winterse avonden leert ze voortaan rokjes naaien. "Tja, mannen gaan op café om te kaarten, maar voor vrouwen zijn er weinig alternatieven. Als je dagtaak er op zit en de kinderen liggen in bed, dan plof je in de zetel. Jammer toch?" En dus organiseert de gloednieuwe afdeling Femma Perk voortaan naaisalons, kooklessen en andere activiteiten. "Heel veel jonge vrouwen hebben thuis niet meer geleerd om te naaien. Ze merken nu dat ze dat best wel missen. Daarom organiseren we lessen waar we in korte tijd iets afwerken, zoals een rokje."