Direct naar artikelinhoud

Drie op de tien Belgen zitten zonder spaargeld

Drie op de tien Belgen geven aan geen spaargeld te hebben; 33 procent zag zijn spaargeld zelfs slinken. Dat blijkt uit een internetenquête van ING bij 1.002 Belgen. Mannen staan er het best voor, met 63 procent die zeggen spaargeld te hebben, tegenover 51 procent van de vrouwen.

De resultaten liggen in de lijn met buurland Duitsland, waar eveneens drie op de tien zeggen geen spaargeld te hebben. Maar in de andere buurlanden - Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Groot-Brittannië - zeggen minder mensen spaargeldloos te zijn.

Wat de schulden betreft, stelt bijna de helft van de Belgen dat ze niet in het rood staan op hun hypotheek en kredietkaart, of bij naasten. 43 procent meent dan weer onvoldoende geld te hebben om de huidige uitgaven te blijven bekostigen als het inkomen plots daalt. Iets meer dan de helft van de Belgen maakt zich dan ook financiële zorgen. Tot slot heeft driekwart doorgaans minder dan 50 euro op zak.

De bevindingen verschillen per regio. Het aantal Vlamingen en Brusselaars die zeggen over spaargeld te beschikken, is groter dan het aantal Walen. In Vlaanderen zegt 53 procent van de gezinnen schuldenvrij te zijn. In Wallonië is dat 38 procent.