Direct naar artikelinhoud

Oplossing voor kamperen splijt Antwerpen in twee

Geen kamperende ouders meer voor de Antwerpse schoolpoorten? Een nieuw online aanmeldingssysteem zou daarvoor moeten zorgen. Maar die ambitie kan schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) opbergen, nu katholieke scholen ervoor kiezen om niet deel te nemen.

Even online uw kind aanmelden voor de middelbare school. Het moet in Antwerpen vanaf 2017-2018 mogelijk worden. Het nieuwe aanmeldingssysteem zou meteen ook een einde maken aan wachtrijen en kamperende ouders voor de poorten. Maar die droom van bevoegd schepen Claude Marinower zal geen waarheid worden. Het Lokaal Overlegplatform Secundair Onderwijs, waarin naast de netten bijvoorbeeld ook socioculturele verenigingen zijn vertegenwoordigd, heeft immers beslist dat scholen niet verplicht zijn om deel te nemen.

Die beslissing komt er op aandringen van het Antwerpse katholiek onderwijs. Concreet zal dit ervoor zorgen dat er een tweedeling in het Antwerpse middelbaar onderwijs zal ontstaan. Zo hebben enkele bekende katholieke colleges, zoals bijvoorbeeld het Xaveriuscollege in Borgerhout of het Onze-Lieve-Vrouwecollege in het centrum, al duidelijk gemaakt dat zij niet gewonnen zijn voor het aanmeldingssysteem.

Bisschoppelijk afgevaardigde Dirk Van Rossem spreekt daarom van een compromis. "We zijn niet echt gewonnen voor zo'n systeem, omdat het in het basisonderwijs niet altijd even goed verliep. Wij hebben het lang tegengehouden, maar kregen van enkele van onze schoolbesturen een duidelijk signaal dat zij wel zouden willen deelnemen. Wij wilden hen die vrijheid ook geven. Maar uiteindelijk verdedigen wij zo ook de keuzevrijheid van de ouders. Het valt moeilijk te zeggen of kamperen of een aanmeldingssysteem de beste manier is."

Chronologie moet doorslag geven

Philippe Van Goethem, directeur van het Onze-Lieve Vrouwecollege, vindt het vooral problematisch dat het in het systeem niet langer uitmaakt wanneer iemand zijn of haar kind aanmeldt, iets waar anderen binnen het overlegplatform juist vanaf wilden. Alleen de schoolvoorkeur en het hebben van een broer of zus op de gewenste school zullen in de toekomst van belang zijn. De plaatsen die daarna nog overblijven zullen "per toeval" worden ingevuld.

"Wij vinden dat de chronologie, wie meldt zich als eerste aan, de doorslag moet geven. Nu gaat het toeval een belangrijke rol spelen, iets waar onze ouders geen vragende partij voor zijn. Dan nog liever wachtrijen voor de school. Het maakt het wel niet gemakkelijk voor ouders. Zij moeten uitzoeken of de school met het nieuwe systeem werkt of niet."

Het plaatst schepen Marinower, die eerder dit jaar nog stelde dat kamperen aan de poorten "niet meer van deze tijd is", voor een voldongen feit. Hij uitte begin maart nog de hoop dat alle scholen zouden meedoen. "Een aanmeldingssysteem voor slechts een deel van de scholen zal veel verwarring bij de ouders veroorzaken", klonk het. "Dit moeten we te allen prijze vermijden."

Vandaag geeft hij aan dat hij een keuze moest maken. "Voor sommige scholen wordt het blijkbaar pas lastig als er niet gekampeerd wordt. De reactie van die vier of vijf grote katholieke scholen is meegenomen in onze overweging, maar er zijn nog zoveel andere Antwerpse middelbare scholen die wel meedoen. Een tijdje geleden was het Lokaal Overlegplatform helemaal niet te vinden voor een aanmeldingssysteem. Ik stel vast dat er nu een kentering heeft plaatsgevonden. Als ik het platform niet volg, dan hebben we helemaal niets. En nietsdoen is geen optie."