Direct naar artikelinhoud

Cecilia Bartoli blikvanger van Bozarseizoen

Het 147ste muziekseizoen van het Paleis voor Schone Kunsten gaat voor een 300-tal concerten. Voor het oudere muziekrepertoire staat het Europa ten tijde van het humanisme en de renaissance in de kijker. Monteverdi krijgt een ereplaats, er komt een Schubertconcertreeks en zoals gewoonlijk zijn er ook grote stemmen als Cecilia Bartoli aanwezig. Naast de traditionele programmatie trekt Bozar ook de kaart van elektronische muziek tijdens het Bozar Electronic Arts Weekend in september, en is er ook dit seizoen plaats om te dansen tijdens de Bozar Nights.

Kaiser Chiefs ronden affiche TW Classic af

Ook Kaiser Chiefs, Amy MacDonald, The Scabs en 't Hof van Commerce komen op 23 juni naar TW Classic. De affiche van het festival is daarmee compleet. De Belgische rockers van The Scabs bijten op 23 juni de spits af. Nog Belgen die dag op het podium: 't Hof van Commerce en De Kreuners.

Jarige Stones gaan niet op tournee

De Rolling Stones trekken dit jaar niet op tournee, ondanks het 50-jarig bestaan van de band. De verjaardag zal gevierd worden met een documentaire. "We zijn niet klaar voor een nieuwe tournee", zegt gitarist Keith Richards in Rolling Stone. Volgens hem is 2013 veel realistischer. Op hun website lieten de Rolling Stones woensdag wel weten dat er wel een "revolutionaire en instructieve documentaire" uitkomt van Brett Morgen, die de geschiedenis van groep verhaalt sinds zijn oprichting in 1962 in Londen. De film zal in september uitgebracht worden.

Ook gestreamde muziek telt mee voor charts

Dancemuziek, al jaren genegeerd door de grote Amerikaanse radiozenders, vindt eindelijk zijn weg naar de hogere regionen van de Billboard Hot 100, de meest toonaangevende algemene hitlijst van Amerika. Sinds deze week worden de luistercijfers van streamingkanalen aan de meetgegevens voor de top 100 van meest populaire platen toegevoegd, waardoor met name dance plots veel populairder blijkt te zijn. Gemiddeld worden songs tegenwoordig drie keer vaker via streams beluisterd dan via downloads. Streamingkanalen die Billboard meet zijn onder meer Spotify, Slacker en MOG.