Direct naar artikelinhoud

Gravensteen wordt weer een waterburcht

Tegen de zomer van 2016 zal een werkdam in de Lieve aan het Gravensteen afgebroken zijn. De restauratie van de walmuur, die in 1999 startte, is voltooid.

De dam werd destijds aangelegd om de restauratiewerken langs de waterkant te kunnen uitvoeren. Na de afbraak van de dam zal het kasteel opnieuw grotendeels omgeven zijn door water. Samen met het afbreken van de werkdam, wordt ook de werfzone aan de Geldmunt opgeruimd en opnieuw als park aangelegd. Daardoor moeten ook problemen rond wildparkeren en vandalisme verdwijnen.

Voor de werken schrijft de stad een overheidsopdracht uit. Er wordt tot 300.000 euro geïnvesteerd en gehoopt wordt om de opdracht in april te gunnen. Daardoor kunnen de werken voor het bouwverlof zijn afgerond. De gemeenteraad moet eind deze maand nog goedkeuring geven.

De wal rond het Gravensteen mag binnenkort dan wel weer in ere zijn hersteld, toch zijn de restauratiewerken in de burcht zelf nog lang niet afgerond. En dat terwijl de middeleeuwse burcht al sinds 1985 wordt gerestaureerd.