Direct naar artikelinhoud

'American Psycho'-auteur wordt juryvoorzitter Film Fest Gent

Schrijver Bret Easton Ellis, bekend van het cultboek American Psycho, zit in oktober de jury voor van het Gentse Filmfestival. 'We wilden geen neutraal figuur,' zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher. 'En zijn meningen over film vind ik tegelijk controversieel en grappig.'

Volgens Duynslaegher was het de bedoeling om eens helemaal anders te denken. Om een juryvoorzitter te kiezen die op een andere manier naar film kijkt. Geen acteur of actrice, ook geen regisseur.

En dus was daar plots Bret Easton Ellis.

Duynslaegher: "Ik kreeg vrij snel zijn privé-emailadres, wat de communicatie een stuk vlotter maakte. Toen ik hem het programma van ons festival van vorig jaar doorstuurde, was hij meteen mee. Dat is fantastisch, want van zodra je een juryvoorzitter hebt, kun je ook de andere juryleden gemakkelijker overtuigen."

Bret Easton Ellis is schrijver. Tot de bekendste van zijn boeken behoren Less Than Zero, American Psycho, Lunar Park en De figuranten. Hij wordt als een van de bekendste auteurs van Generation X beschouwd.

Feeling met film

Duynslaegher: "Bret Easton Ellis heeft ook veel feeling met cinema. Hij is opgegroeid in Hollywood, een van zijn ouders werkte in een filmstudio, van kindsbeen af is hij dus met film geconfronteerd. Een aantal van zijn boeken is verfilmd en hij weet perfect wat er reilt en zeilt in Hollywood. Hij duikt regelmatig op in debatten en tweet er ook regelmatig over. Zijn meningen zijn vaak controversieel maar ik vind ze tegelijk grappig en interessant."

Dan kun je denken: Hollywood is Gent niet.

Duynslaegher: "Wat ook heeft meegespeeld in de keuze voor Bret Easton Ellis is dat hij de Europese arthouse cinema op de voet volgt. Zijn favoriete film van het voorbije jaar is blijkbaar de Franse film L' Inconnu du Lac, die wij vorig jaar toevallig ook hebben vertoond. Als juryvoorzitter zal hij toch zeker een dozijn films moeten zien, het is dus van groot belang dat hij feeling heeft met het soort films dat wij tonen."

De internationale jury bestond vorig jaar uit juryvoorzitter István Szabó (regisseur, Hongarije), Fien Troch (regisseur, België), John Parish (muzikant, Verenigd Koninkrijk), Gustavo Santaolalla (componist, Argentinië) en Denis Dercourt (regisseur, Frankrijk). Wie straks de rangen van Bret Easton Ellis vervoegt, is voorlopig nog onscherp. Het 41ste Film Fest Gent vindt plaats van 14 tot 25 oktober. Openingsfilm is The Loft.

Duynslaegher: "Bret Easton Ellis zal waarschijnlijk ook aan social events deelnemen, dat heeft hij gezegd. Hij wil ook zoveel mogelijk zien, meer dan enkel de films in competitie. Hij heeft er duidelijk zin in. Heel positief."