Direct naar artikelinhoud

'Koele Hollande trapt niet in de valkuilen van keffertje Sarkozy'

Voor Alain Franco, correspondent in Brussel bij het Franse blad Le Point, is de socialist François Hollande na 'de eerste helft' van het grote debat al de winnaar. 'Hij ontwijkt de valkuilen van zijn tegenstander en komt veel kalmer, minder gejaagd over.' Barbara Debusschere

Na ongeveer drie kwartier ziet Franco, die voor het zaghebbende weekblad Le Point de analyse van het debat maakte, meer winst voor François Hollande.

Wat doet Hollande dan beter?

Franco: "Hij trapt ten eerste niet in de valkuilen waarin Sarkozy hem krampachtig probeert te lokken. Zo probeerde Sarkozy zijn tegenstander klein te krijgen met klachten over het feit dat iedereen hem aanvalt en pijnlijke karikaturen van hem maakt en dat Hollande zich daar niet tegen verzet. Maar Hollande is daar parmantig langs gefietst door te stellen dat Sarkozy niet te veel het slachtoffer moet uithangen en dat ook hij links en rechts is afgeschilderd in extreme termen. Een tweede valkuil van de president, die in de aanval moest, is dat hij de andere meteen probeerde te beschuldigen van 'leugens' en 'foute cijfers.' Het gleed van Hollande af en hij reageerde dat Sarkozy hem simpelweg niet zomaar leugens kan aanwrijven. Bovendien blijft Hollande zeer geconcentreerd bij zijn lijn, bij zijn programma en de situatie in Frankrijk. Zo moet het."

Zijn er u tot nu nog zaken opgevallen?

Franco: "Sarkozy betrekt alles op zichzelf en dat is een zwakke strategie. In zijn betoog valt zijn politiek samen met hemzelf. Hij is fier, hij heeft het gedaan, enzovoort. Dat komt slecht over. Hollande heeft het over een beleid, het volk, de politiek. Zijn ego is minder opgeblazen. En Hollande maakt daar handig gebruik van. Hij hakt meteen in op die houding van Sarkozy met een ironische steek. 'U bent zo tevreden over uzelf, zeg, wat er ook gebeurt.' En dan wanneer Sarkozy protesteert: 'Of toch niet helemaal? Mijn excuses u bent dus ontevreden over uzelf. Knap."

Hoe zit het met de lichaamstaal?

"Dat is een zeer belangrijk element en ook daar wint Hollande voorlopig. Nochtans is dat niet zijn sterke punt. Hij staat bekend als iemand die warm en koud blaast en die als een keffertje wild in het rond begint te blaffen als hij in het nauw gedreven zit. Ten eerste krijgt Sarkozy hem niet waar hij hem hebben wil, maar ten tweede blijft Hollande voor zijn doen kalm. Sarkozy is daarentegen gespannen als een boog."