Direct naar artikelinhoud

'Met onze jeugd valt het best wel mee'

Hij kent ze ook, de doemberichten over de jeugd van tegenwoordig. Maar pedagoog en jongerenonderzoeker Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool) stelt ons gerust: in het algemeen zit het wel snor bij onze jongeren.

De toekomst lacht hen toe, denken ze?

"Zeker met hun persoonlijk geluk valt het best mee. Vrienden en familie vinden jongeren heel belangrijk, en ze geloven dat ze hun eigen situatie in handen kunnen nemen als het nodig is. Toch vrezen ze voor de wereld in het algemeen, een niet onbelangrijke nuance. Nu, de generatie Y was altijd dé hyperoptimistische generatie waarin iedereen geloofde. Dat gevoel is een beetje afgenomen, nu zijn ze optimistisch, punt. Maar wat wil je, jongeren zijn ook niet wereldvreemd. Mochten die crisisberichten niet doorsijpelen, dàn zouden we ons pas zorgen moeten maken. Ze zijn realistisch, en dat is een goede zaak. Ze weten wat er in de wereld te koop is."

Maar die drang om dingen te veranderen, die zijn ze toch nog niet kwijtgeraakt?

"Jongeren geloven sterk dat als je de wereld wilt veranderen, je moet beginnen bij jezelf en je omgeving. Daarom verkiezen ze het kleine engagement boven de grote sturm-und-drang. Bouwkampen in het buitenland, dat zijn heel kleine, afgelijnde projecten."

Klassieke kanalen, zoals de vakbonden of politieke partijen, vinden het dan weer moeilijk om jongeren te beroeren.

"Er is daar inderdaad een zekere mismatch. Deels omdat de vakbonden met een verouderd ledenbestand zitten, maar ze missen ook een stuk aansluiting. In Nederland is er iets erg interessants aan de gang: daar hebben een paar jongeren de G500 opgericht. Jonge mensen, ze zijn inmiddels bijna met 1.000, met eigen ideeën, en allemaal worden ze lid van de drie grote partijen, CDA, VVD en PVDA. Zo kunnen ze, dankzij hun getalsterkte, wegen op de besluitvorming. Die G500, dat is een extreem voorbeeld van de nuchterheid van jongeren. Ze bekijken het systeem en doen er iets mee, heel zakelijk en instrumenteel. En ze slagen erin hun leeftijdsgenoten te mobiliseren, ook heel typisch."

Nog opmerkelijk: jonge Nederlanders blijken ook gelukkiger dan de Vlaamse jeugd. Hoe komt dat?

"Die verschillen duiken vaker op, en niet alleen bij jongeren. Ook de Vlaamse zelfmoordcijfers liggen hoger dan in Nederland. Ik gruw van het woord volksaard, maar uiteindelijk zijn we wel binnenvetters. Op dat vlak zijn we grotere calvinisten dan onze bovenburen. Praten over gevoelens kan al meer dan vroeger, en jongeren zijn meer open dan hun ouders. Maar in vergelijking met Nederland doen we het veel minder.