Direct naar artikelinhoud

'Nazi's' tijdens Aalst Carnaval schokken Unesco

VN-werelderfgoedorganisatie Unesco is geschokt door het schouwspel tijdens de stoet van Aalst Carnaval. De groep Eftepie vergeleek de N-VA met de nazi's.

Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco, vindt het onaanvaardbaar dat de carnavalsgroep een vergelijking maakte tussen de N-VA en de nazi's. "Ik ben diep geschokt door dit onacceptabel schouwspel. Het is een belediging voor de zes miljoen Joden die gedood werden in de Holocaust."

Volgens Bokova ging Eftepie in tegen alle waarden van zowel Aalst Carnaval, dat ingeschreven staat als 'immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid', als tegen de waarden van Unesco zelf. "Wederzijds begrip, tolerantie en vrede worden bij beide hoog in het vaandel gedragen."

De commotie werd veroorzaakt door de praalwagen die bestond uit een spoorwegwagon. De 'deportatiewagon' werd voortgeduwd door Franstaligen. SS-officieren met blikken zyklon B, de pesticide die door de nazi's in de gaskamers werd gebruikt, in de hand deelden 'SS-NA'-vlaggetjes uit. De bedoeling was de draak steken met de N-VA en het nieuwe beleid van de partij in Aalst.

"De geschiedenis van de Holocaust mag niet getrivialiseerd worden voor lokale politieke doeleinden of om haat op te roepen", gaat Bokova verder. "Hoewel Aalst Carnaval voor satire en vrijheid staat, praat dat het gebruik van antisemitische stereotypes niet goed", vindt Bokova.

Irina Bokova heeft al contact opgenomen met de Belgische autoriteiten. Ze liet weten dat Unesco niet wil geassocieerd worden met opvattingen die ingaan tegen de basisbeginselen van de rechten van de mens.