Direct naar artikelinhoud

'We verbouwen te weinig'

De Belg renoveert steeds minder. Het aantal kredieten om te verbouwen is in twee jaar tijd met 16 procent gedaald. De sector luidt de alarmbel.

De interesten staan historisch laag en leningen zijn dus goedkoop, en toch daalt het aantal kredieten voor renovaties zienderogen: van 20.231 in het tweede kwartaal van 2016 naar 15.544 in het tweede kwartaal van dit jaar, blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). In één jaar tijd is dat 21 procent minder.

Eenzelfde dalende tendens voor grotere renovaties is te zien in het aantal vergunningen dat in Vlaanderen is afgeleverd. "Dat zakte ook van 4.651 in het eerste kwartaal van 2015 naar 3.468 dit jaar", zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. De belangrijkste reden voor de terugval is de minder gunstige btw-regeling voor renovaties. Sinds 1 januari 2016 moet een huis ouder dan tien jaar zijn om van het lage tarief van 6 procent te genieten.

"We renoveren te weinig", zegt Dillen. "Tegen 2050 moeten alle woningen energie-efficiënt zijn. Om dat te bereiken, moeten we jaarlijks 2,5 procent van de huizen renoveren. We zitten nu slechts aan 0,7 procent."