Direct naar artikelinhoud

Orange is Back

Trek het gordijn dicht en nestel je met een voedselvoorraad in de zetel: vanaf vandaag kun je het vierde seizoen van Orange is the New Black ongegeneerd bingewatchen op Netflix. Actrices Kate 'Red' Mulgrew en Lea 'Big Boo' Delaria geven al een voorzet: 'Het wordt een stuk duisterder.'

Naar goede gewoonte gooit Netflix meteen alle dertien nieuwe afleveringen online. Tot vreugde van de vele fans. Al sinds het eerste seizoen is de tragikomische saga over de vrouwengevangenis in Litchfield een hit. Met dank aan het sappige, originele, op waargebeurde feiten gebaseerde uitgangspunt: een blond prinsesje moet haar comfortabele huwelijksleventje inruilen voor een oranje gevangenisoverall, omdat ze jaren geleden haar wilde, lesbische ex heeft geholpen om drugs te smokkelen.

Maar de voorbije drie seizoenen heeft Orange is the New Black bewezen dat het veel meer te bieden heeft dan een geestige premisse. De dialogen, personages en situaties mogen dan van tijd hilarisch zijn, tussen de lachsalvo's door boort de reeks wel hyperactuele, prangende maatschappelijke thema's aan. Schuld en boete, verkrachting, racisme, kansarmoede, genderproblematiek, you name it: het zit erin.

Vrachtwagenchauffeur

"Het is fascinerend dat wat we op creatief vlak doen, minder belangrijk is dan wat we op sociaal vlak doen", zegt actrice Kate Mulgrew, die in de serie op fantastische wijze gestalte geeft aan de Russische ex-crimibaas Red. "Jenji (Kohan, scenariste en producente van de serie, nvdr.) brengt op zo'n mooie, artistieke manier belangrijke boodschappen. De show zorgt voor verandering in de maatschappij."

De serie krijgt vooral applaus voor de manier waarop holebirelaties in de gevangenis in beeld worden gebracht. Heerlijk onverbloemd en divers. "Wanneer je een serie maakt over holebi's, is het goed om die te laten produceren en regisseren door holebi's. Zij creëren tenminste representatieve personages", zegt actrice Lea Delaria, die met Big Boo zelf een van de opvallendste lesbiennes in de serie speelt. "Laat je zulke shows volledig maken door hetero's, dan krijg je een vertekend beeld van de werkelijkheid."

Delaria zet zich zelf al jaren in voor holebirechten in de VS. Begin jaren 90 was ze een van de eerste vrouwelijke komieken die er in een Amerikaanse talkshow openlijk voor uitkwam dat ze op vrouwen viel.

"Lesbiennes worden zo vaak op een beledigende manier afgebeeld. Ze worden afgeschilderd als dom, als vrachtwagenchauffeurs of alcoholisten", vertelt ze. Daarom is ze zo blij met haar personage in Orange is The New Black. Big Boo mag dan op het eerste gezicht beantwoorden aan bepaalde clichés, het wordt snel duidelijk dat ze vele kanten en gezichten heeft. Zoals Delaria het zelf omschrijft: "Big Boo is slim en zacht, gehard en teder tegelijk."

Red, het personage van Mulgrew, is op haar beurt een rolmodel voor veel gevangenen. En blijkbaar is Mulgrew dat ook op de set voor de andere acteurs. "We leunen heel dicht aan bij ons personage", zegt Mulgrew. "Wij worden onze personages wanneer we de set opwandelen."

Als Red en Big Boo samen op het scherm verschijnen, staat dat garant voor vuurwerk. Maar doordat Orange uit zo'n grote ensemblecast bestaat, hebben ze met andere acteurs uit de serie drie seizoenen lang zelfs geen enkele scène gedeeld. Delaria: "Ik ben goed bevriend met Uzo Aduba (Crazy Eyes in de serie), ik ken haar al zeven jaar, maar ik heb nog nooit een scène samen met haar gehad."

Mulgrew zag Jason Biggs, die de man van Piper speelt, zelfs pas op de persvoorstelling nadat het eerste seizoen was ingeblikt. "Ik zat achter tralies en hij niet, dus wij hebben nooit een scène gedeeld."

Ferme cliffhangers

Over het nieuwe seizoen is de afgelopen maanden wild gespeculeerd. Seizoen drie eindigde dan ook met een aantal ferme cliffhangers. Met het naïeve hoofdpersonage dat was getransformeerd tot een harde bikkel met maffiosi-allures, personages die voor hun leven en dat van hun baby moesten vechten en een gevangenis die in de handen van een privéconcern boven alle andere problemen ook nog eens met overpopulatie te kampen krijgt.

Om spoilers te vermijden willen Mulgrew en Delaria weinig kwijt over seizoen vier. Wel verklappen ze dat de serie een duistere weg inslaat. Mulgrew: "Humor blijft een rode draad en we leren tal van nieuwe interessante personages kennen. Maar de serie krijgt wel een donker kantje dat we voordien nog niet hadden gezien."