Direct naar artikelinhoud

Schone schijn in de modewereld

VTM, zondag 26/1, 20u35

De jonge Andy (rol van Anne Hathaway) droomt van een carrière in de échte journalistiek. Daarom beschouwt ze haar sollicitatie bij het modemagazine Runway als niet meer dan een opstapje, een geschikte plek om (toch een deel van) de stiel te leren.

Haar kennismaking met 'editrix' Miranda Priestly (glansrol van Meryl Streep, die aan haar vertolking van de even koudbloedige als veeleisende carrièrebitch haar zoveelste Oscarnominatie overhield) maakt meteen duidelijk dat het geen makkie zal worden. "Je hebt geen gevoel voor mode!", is de eerste opmerking van Miranda. En als Andy probeert te reageren, wordt ze meteen de mond gesnoerd: "Nee, nee. Dat was geen vraag!" Maar Andy is een doorbijtertje en beslist voor zichzelf dat zij zich, ondanks de extravagante grillen en de hautaine arrogantie van de autoritaire Miranda ('Snow Queen' en 'Dragon Lady' zijn slechts twee van haar bijnamen) niet zomaar zal laten wegsturen.

De film is gebaseerd op de gelijknamige 'fictieve' roman van Lauren Weisberger, die een tijdje als assistente heeft gewerkt voor Anna Wintour, de even beroemde als beruchte hoofdredactrice van de Amerikaanse modebijbel Vogue. Natuurlijk gebruikten boek en film de klassieke clausule dat 'iedere gelijkenis met bestaande personen...' enz. Maar de nieuwsgierigheid naar de interne keuken bij Vogue en vooral naar leven en werk van hogepriesteres Anna Wintour was zo groot dat veel fashionista's reikhalzend uitkeken naar de mogelijkheid om voor zichzelf te beslissen wat de zogenaamde fictie en wat de echte indiscreties zouden zijn.

The Devil Wears Prada is in eerste instantie natuurlijk een satire op het zichzelf zo belangrijk voelende modewereldje, maar het is daarnaast ook en misschien vooral een zeer hedendaagse kroniek over machtswellust, werkdruk, prestatiedwang en schone schijn. In gelijk welk professioneel milieu.

Voor actrice Meryl Streep is het trouwens duidelijk. Haar Miranda is helemaal niet zo duivels als de titel suggereert: "Ze imiteert gewoon een mannelijk rolmodel". Waarvan akte!

(Jan T.)