Direct naar artikelinhoud

Lights! Camera's! Goose!

Straatracen in Brighton of verkleedpartijen: de videoclips van Goose zijn even veelzijdig, creatief en energiek als hun muziek.

Bring it on

"Ik had meteen een soort achtervolging voor ogen voor 'Bring It On'", legt regisseur Jeremie Rozan vanuit Frankrijk uit. "Ik haal veel inspiratie uit de oude jeugdfilms van Steven Spielberg, ik wou dus ook een speels element, vandaar het idee van de verkleedpartij."

We zien de vier Gooseleden rennen, vallen, opstaan en weer doorgaan terwijl ze zichzelf onderweg over vers gesnoeide hagen en pittoreske tuinhekjes katapulteren. Doel van de dolle 'achtervolging' (eigenlijk rennen ze vooral zichzelf achterna) is zo veel mogelijk zwerfvuil en tuinafval oppikken en zo 'verkleed' aan te komen op een fancydressfeestje. Het resultaat: lowbudgetcarnaval, met aan het eind vier levende sculpturen met een hoog Halloweengehalte.

"De rondslingerende tuinspullen waarmee de groepsleden gaandeweg hun kostuum assembleren hadden we bij het Leger des Heils gekocht, alles mocht dus kapot, maar ook die tuintjes hebben serieus afgezien. Eigenlijk waren ze vernield na de shoot, zo hard gingen ze op in hun rol! Respect daarvoor, want we hebben gefilmd bij vriestemperaturen en bij elke 'actie!' vlogen ze er even enthousiast in - Lady Gaga zie ik het niet zonder morren doen."

www.surfacetoairstudio.com

YouTube: Goose - Bring it On

Black Gloves

Voor zijn allereerste videoclip trok Goose naar Brighton, waar het hoofdkwartier gevestigd is van Skint. Het label van Fatboy Slim schoof de vier als eerste een platencontract onder de neus. Steve Glashier was er kind aan huis, en zag er wel brood in een clip te bedenken voor de jonge, Belgische honden: "Het was mijn allereerste video, gefilmd zonder budget en zonder vergunningen. Het werd een van de leukste dagen van mijn leven!

"Er was toen in Brighton heel wat te doen rond de wheely bins, afvalcontainers op wieltjes, die overal opdoken en her en der voor overlast zorgden. Ik zag er vooral een ideaal excuus in voor een zeepkistenrace (lacht). Vandaar het idee: een wedstrijdje downhill racen met omgebouwde containers, door de straten en parken van Brighton."

'Iets met gocarts', was alles wat Goose op voorhand wist. Maar opnieuw stortten ze zich met overgave op hun rol. "Een paar keer moesten we op de loop omdat iemand de politie had gebeld; geen sinecure met die containers. Die krengen moesten trouwens na ieder shot opnieuw de heuvel op geduwd worden. Ja, er is veel gezucht en gevloekt die dag. Nog een geluk dat er behalve een blutsen en builen geen gewonden gevallen zijn."

www.ntsh.co.uk

YouTube: Goose - Black Gloves

Synrise

Het Zweedse duo PUNX STHLM mocht zich uitleven met 'Synrise'. "We waren zelf al jaren fan", zegt Johan Bring vanuit Stockholm. "We hebben zelf contact opgenomen met de groep met de vraag of we een video mochten maken."

De eerste horde was een slow-motioncamera vinden: "Eén lang shot waarin de actie als vuurwerk uiteenspat, dat was ons plan. Uiteindelijk vonden we een oude machine die ideaal was."

Fase twee: de speurtocht naar een geschikte Lamborghini. "Jesper Kouthoofd, de stichter van Acne, was bereid een exemplaar beschikbaar te stellen. Een hagelwit model, ideaal!"

'Synrise' is de enige video in dit lijstje waarin de leden van Goose onzichtbaar blijven, de producers werkten met jonge acteurs in excentrieke kostuums. "De ruimtejongen met een discobal op zijn hoofd zag geen steek, en dat terwijl alle bewegingen van de acteurs perfect op elkaar moesten ingesteld zijn. De vele wilde bewegingen, attributen, de benzinewalm in de studio en overenthousiaste acteurs zorgden voor pakken stress. Eén blutsje op die wagen en we waren voorgoed geruïneerd."

Eind goed, al goed - de stalen snelheidsduivel bleef ongedeerd, de clip groeide uit tot een succes.

www.punxsthlm.com

YouTube: Goose Synrise - Video

British Mode

Een muziekclip is altijd een evenwichtsoefening tussen beeld en geluid, maar ook tussen ego's en artistieke visies. Aan de regisseur om alles op één lijn te krijgen. Daar kan Keith Schofield over meespreken, bedenker van clips voor ondermeer Beck & Charlotte Gainsbourg, Chromeo, Justive vs Lenny Kravitz, Duck Sauce: "Goose was eerst niet bepaald wild over het resultaat van 'British Mode'. Ze vonden de montage te traag en het concept waarschijnlijk té arty. Later hebben ze me wel verteld dat de clip veel enthousiaste reacties losweekte bij de fans, dus hebben ze ermee moeten leren leven (lacht).

"Het vertrekpunt voor de clip was het Ames-raam, een staaltje optisch bedrog. Toen ik die pulserende baslijn in 'British Mode' hoorde, was dat het eerste wat door mijn hoofd flitste. Eigenlijk is het een simpele illusie. Het lijkt alsof een rechthoekig raam telkens 180 graden heen en weer zwaait, maar eigenlijk is het een roterende trapezium. We bouwden we een levensgroot, draaiend Amesraam waar we de bandleden voor lieten spelen. Geen enkel shot in de clip werd bewerkt met CGI (Computer Generated Imagery, red.). Enkel het oog zet je brein op het verkeerde been."

www.keithschofield.com

YouTube: Goose - Black Gloves

Can't stop me now

Het Parijse collectief Megaforce inspireerde zich op de titel voor de video van 'Can't Stop Me Now'. Raphaël Rodriguez: "We wisten meteen dat we een onstuitbaar element in de beelden wilden stoppen - niks of niemand kan ons stoppen, dát gevoel. Dus kwamen we na enig denkwerk bij een steile, eindeloze helling uit." De duizelingwekkende helling in kwestie stond in een studio gemonteerd in een hoek van 33 graden - "kwestie van de zwaartekracht toch een beetje haar werk te laten doen, zonder daarvoor met kabels te moeten werken".

Het idee om de hele clip in zwart-wit te filmen kreeg een veto van de groep, maar elementen uit de expressionistische cinema van begin twintigste eeuw en knipogen naar het oeuvre van David Cronenberg konden wel: "We zijn grote fans van Nosferatu en Das Cabinet des Dr. Caligari, pareltjes van de stomme horrorcinema. Je hoeft geen filmacademicus te zijn om in het segment met de grijpende armen de link te zien. Het alziende, hypnotiserende oog dat halverwege opduikt aan de top van de heuvel hebben we dan weer gepikt uit Cronenbergs cultklassieker Videodrome. Het eindresultaat is deels Indiana Jones, deels Ed Wood (lacht)."

www.megaforce.fr

YouTube: Goose - Can't Stop Me Now

(Official Video)