Videospeler inladen...

Turkse duikers filmen recente ontdekking: is dit het oudste scheepswrak ooit?

Turkse maritiem archeologen hebben voor de kust van Antalya een scheepswrak ontdekt dat mogelijk het oudste  ooit is. De vondst zou zowel het oudste wrak zijn ooit gelokaliseerd, als het oudste teruggevonden schip met een industriële lading.

Het Turkse team deed de ontdekking vorig jaar in oktober op een diepte van 48 meter voor de kust van de populaire badstad Antalya. Het wrak van 14 op 5 meter kreeg de naam "Western Antalya Shipwreck".   

Het schip was geladen met naar schatting 1,4 ton koper, en wellicht ook met tin, metalen die afkomstig waren uit Cyprus. Hoogstwaarschijnlijk is het op weg naar de Egeïsche Zee in de problemen geraakt en leed het schipbreuk op de rotsen voor de Turkse kust. Het Underwater Research Centre van de Akdeniz Universiteit in Antalya dateerde het wrak aan de hand van de metalen op 3.600 jaar oud, een vondst uit de Bronstijd dus (3.000 tot 800 v.C.).

In 1982 vonden duikers nabij Antalya het toen oudste scheepswrak ooit, "Uluburun Shipwreck", dat 3.400 jaar oud bleek. En vorig jaar werd in de Zwarte Zee bij Bulgarije een 2.400 jaar oud Grieks koopvaardijschip ontdekt. Dat maakte aanspraak op de titel van 's werelds oudste onaangeroerde wrak ooit.

Meest gelezen