Direct naar artikelinhoud

'Middagdutje verhoogt productiviteit op de werkvloer'

Kop in 'Metro', 11 maart 2014

HET NIEUWS

Een uiltje knappen op kantoor is een contradictio in terminis. Toch zijn steeds meer onderzoekers ervan overtuigd dat een kort maar krachtig hazenslaapje wonderen kan verrichten. "Een middagdutje verhoogt de productiviteit op de werkvloer", vertelde Russel Foster, een professor gespecialiseerd in het slaap-waakritme aan de Universiteit van Oxford, dinsdag in Metro. Is dat zo?

DE FACT CHECK

Winston Churchill, Ronald Reagan, Napoleon en Albert Einstein: het zijn maar enkele groten der aarde die erom bekendstonden 's middags een kortstondig slaapje te houden. Vakkundige powernappers avant la lettre, die het duidelijk afgebakende slaap-waakpatroon van de mens in vraag stellen. Vanuit biologisch perspectief zijn middagdutjes eigenlijk de norm, aangezien 85 procent van alle zoogdieren in verschillende korte periodes overdag slaapt.

Feit is dat even indommelen tijdens de werkuren niet echt aanvaard wordt, met uitzondering van een aantal vooruitstrevende bedrijven die zich al geruime tijd bewust zijn van de waarde van slaap. Het Londense juridisch kantoor Linklaters bijvoorbeeld heeft heuse 'slaapcocons' geïnstalleerd waar de werknemers tot rust kunnen komen. Google en Procter & Gamble investeerden in hoogtechnologische EnergyPods. Ook Nike en The Huffington Post hebben comfortabele slaapzones ingericht. En bij het Japanse Toyota worden werknemers zelfs aangemoedigd om tijdens de lunchpauze een uiltje te knappen, zodat ze ook na de middag optimaal blijven functioneren.

Hoe lang (of hoe kort) mag een ideaal middagdutje duren? Dokter Sara Mednick, verbonden aan de Universiteit van Californië en auteur van het boek Take a Nap! Change Your Life, stelt een slaapje van tien tot twintig minuten voorop. Kortstondig slapen activeert de rem-fase (rapid eye movement) waardoor we bij het ontwaken veel alerter en creatiever zijn, en dus beter presteren. Een middagdutje van zes minuten zou voor sommigen al genoeg zijn om het geheugen te verbeteren en de hippocampus in de hersenen, waar we nieuwe informatie opslaan, even tot rust te laten komen (Lahl et al., 2008).

Slaap zorgt er ook voor dat het stresshormoon daalt en we minder snel geïrriteerd raken. Volgens neurologisch onderzoek van het National Institute of Mental Health (NIMH) doet een middagdutje de kans op een burn-out sterk afnemen. En landen die de siëstacultuur omarmen, hebben bovendien minder kans op hartaandoeningen (Naska et al., 2007).

Hoe langer we onafgebroken aan de slag zijn, hoe zwakker onze prestaties, zo blijkt uit een baanbrekende studie van NASA (Rosekind et al., 1995). De prestaties en het reactievermogen van piloten en astronauten die voor hun langeafstandsvlucht een kort slaapje hielden, namen met 34 procent toe in vergelijking met de controlegroep. Gelijkaardig onderzoek bij verpleegsters komt tot diezelfde conclusie (Smith-Coggins et al., 2006).

Opvallend is ten slotte nog dat een dutje veel effectiever is dan het drinken van sloten koffie. Die tactiek geeft een wakkere en alerte indruk, maar leidt niet tot betere prestaties (Mednick et al., 2008).

DE CONCLUSIE

Talloze onderzoeken hebben de voordelen van kort maar krachtig slapen aangetoond. Een hazenslaapje maakt ons creatiever en productiever, en reduceert de kans op gezondheidskwalen. Hoe langer we onafgebroken aan het werk zijn, hoe zwakker onze prestaties. Daarom besluiten we: waar.

Wilt u een bericht in de media gecheckt zien? Stuur een mail naar jochenveys@hotmail.com