Direct naar artikelinhoud

Gent schrapt het woord allochtoon

De stad Gent gaat resoluut voor een nieuw integratiebeleid. 'Het schrappen van het woord allochtoon is het startschot', zegt schepen Resul Tapmaz (sp.a).

Turkse Gentenaar, Gentse Bulgaar, Marrokaanse Turk. Zo zullen Gentenaars van andere origine in de toekomst bestempeld worden. Of beter: zo willen ze bestempeld worden, zegt Gents schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz.

"De vraag komt vanuit de sector zelf, de etnisch culturele minderheden zijn bij mij komen aankloppen met de vraag om het woord allochtoon te schrappen uit het Gentse bestuursakkoord. Een vraag waar ik achter sta. Je merkt dat ook op straat, die Gentenaars van andere afkomst zijn niet tevreden met die stempel, vinden dat irritant. Zij voelen zich Gentenaars, geen allochtonen. De noemer allochtoon verbindt niet, maar sluit uit. We kennen een migratiegeschiedenis van vijftig jaar, het is tijd voor diversifiëring."

Dat was ook de conclusie van het politiek overleg van de schepenen enkele weken geleden. De term kan uitsluitend werken en is niet meer adequaat om de huidige diversiteit te vatten. "In Gent wonen ruim 160 nationaliteiten, die via heel verschillende migratiekanalen in de stad terechtkomen, om heel uiteenlopende redenen", luidde het. "De Gentenaars van andere origine zijn geen homogene groep."

En dus is het schepencollege in principe akkoord om de zaken in de toekomst zo juist mogelijk te betitelen. Helemaal definitief is de beslissing nog niet, benadrukt Tapmaz. Volgende week vrijdag legt hij zijn voorstel voor aan het college, dat dan zijn definitieve akkoordmoet geven. "De grote voorwaarde die met het schrappen van 'allochtoon' uit ons bestuursakkoord gepaard gaat, is wel dat we daarmee niet het signaal geven dat we de samenlevings- en integratieproblemen minimaliseren. Integendeel."

Een bezorgdheid die zeker ook Groen deelt. "Uit het jongerenonderzoek dat vorige week gepubliceerd werd (DM 8/2) blijkt net dat we nog een heel groot probleem hebben", klinkt het bij die partij. "Zoveel Antwerpse en Gentse jongeren staan niet alleen negatief ten opzichte van holebi's maar ook ten opzichte van moslims. De vraag is of we dat oplossen door het symbolisch schrappen van een woord."

Ook in liberale kringen wordt beklemtoond dat de actie vooral van grote symbolische waarde is, "maar zeker geen medicijn tegen de kwaal".

Daarom zal dit geen losstaand initiatief zijn, zegt Tapmaz. "Dit is enkel maar het begin. Het begin van een nieuw Gents verhaal, van een nieuw integratie- en emancipatiebeleid. Gent wil daarin het voortouw nemen en een voorbeeld zijn voor heel Vlaanderen. Wij zijn tegen discriminatie en segregatie. Het tegenovergestelde van het stigmatiserende verhaal dat in Antwerpen aan de gang is."

Steun uit vele hoeken

Het schepencollege moet zijn definitieve fiat nog geven, maar de Gentse universiteit en hogescholen, vakbonden en zelfstandigenorganisatie Unizo steunen het initiatief volop. Op 21 maart, niet toevallig de Internationale Dag tegen Racisme, is een manifestatie gepland op het Sint-Jacobsplein met optredens van allerhande Gentse culturele organisaties, waarbij het bewuste woord symbolisch ten grave zal worden gedragen. Vooraf zal in het stadhuis een academisch debat gehouden worden over het integratiemodel en nieuwe vormen van inclusief stadsburgerschap.

Gent is niet de enige stad met het plan. Gisteren besliste de Nederlandse hoofdstad Amsterdam al om de termen 'autochtoon' en 'allochtoon' te bannen.>> 3