Direct naar artikelinhoud

Mertens verlaat VS met opgeheven hoofd

Met een nederlaag (3-6, 6-7) tegen topper Madison Keys in de eerste ronde neemt Elise Mertens afscheid van de US Open. Dit is echter geen rem op de hoge vlucht die haar carrière neemt.

Zonder scrupules stapte Elise Mertens (WTA 39), 21 jaar nog maar, dinsdagnacht het oorverdovende geroezemoes van het Arthur Ashe Stadium in. "Ik dacht dat de mensen na een tijdje iets stiller zouden worden, maar dat was niet het geval", lachte ze.

Tegen een nerveus acterende Madison Keys (WTA 16) ging Mertens goed mee in de rally's en probeerde ze het Amerikaanse geweld te counteren. "Zij heeft veel power en een enorme opslag", wist de Limburgse, "maar ik ben ervoor blijven gaan. Ook toen ik 5-6 achterkwam in de tweede set. Ik kan mezelf dan ook niets verwijten."

Mertens heeft al wat ervaring opgedaan tegen de toppers. Op Roland Garros lootte ze in de eerste ronde Darja Gavrilova, waarna ze in de derde ronde van Venus Williams verloor. Enkele weken later kwam ze op Wimbledon opnieuw de oudste Williams tegen en nu deed ze op baan 1 van de All England Club al veel beter. Hier in New York was Keys maar nipt de betere. Het toont aan dat Mertens stilaan naam krijgt in het circuit.

"Top honderd dit jaar was al heel goed", zei ze. "Daarna kwam de top vijftig en nu zit ik bij de beste veertig. Ik denk wel dat ik het waard ben."