Direct naar artikelinhoud

Dan toch stroompannes op komst?

Kerncentrale Doel 4 ligt mogelijk stil tot het einde van het jaar. In de koudste winterdagen dreigen dan bijna zeker stroompannes in plattelandsgemeenten.

Vorige week viel Doel 4 stil nadat een noodklep van het oliereservoir van een stoomturbine opengezet werd. Er liepen duizenden liters olie weg. Alles wijst op sabotage aangezien niemand aan de klep mag komen.

Door het plotse olieverlies is de turbine bruusk vastgelopen. Volgens VRT staat nu al vast dat meerdere onderdelen schade hebben opgelopen. Ook de as van de turbine, het belangrijkste onderdeel, zou zwaar beschadigd zijn. De centrale zou zeker stilliggen tot het einde van het jaar. Misschien nog langer.

Uitbater Electrabel ontkent het bericht. "We zijn de schade aan de turbine nog aan het opmeten. De machine is zelfs nog niet volledig geopend", vertelt woordvoerder Geetha Keyaert. Electrabel hoopt Doel 4 opnieuw te kunnen opstarten tegen 15 september. "We zijn ook wettelijk verplicht om de markt te informeren als we weten dat een kerncentrale langer buiten werking is. Alle onheilsberichten zijn voorbarig."

Als de centrale niet draait deze winter, dan wordt ons land met een bevoorradingsprobleem geconfronteerd, aangezien ook de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 de komende maanden dicht zullen blijven. Zonder de drie grootste reactoren van ons land zou tijdens koude winterdagen de vraag naar elektriciteit een stuk groter worden dan het aanbod. Tihange 1 moet in september dan ook nog een onderhoud krijgen.

Er zijn niet genoeg gascentrales of windmolens om zonder die kerncentrales te kunnen. Extra importeren lijkt een oplossing, maar ons netwerk zou dan gegarandeerd overbelast raken. Bovendien hebben veel buurlanden zelf geen overschot.

Platteland

Mocht de energiebevoorrading binnenkort echt in het gedrang komen, dan heeft netbeheerder Elia wel een noodplan klaarliggen. Eerst wil Elia het verbruik vrijwillig inperken. Een aantal grote bedrijven zoud machines stilliggen tegen een vergoeding. Via de media wordt ook de bevolking dan gevraagd om extra spaarzaam te zijn. De elektrische kookplaten eens wat later opzetten, geen tv, de strijk uitstellen en de wasmachine alleen 's nachts laten draaien.

Vraag is hoeveel dat laatste oplevert. Op Earth Hour Day, wanneer heel België een uur het licht uitdoet, wordt bijna 300 megawatt bespaard. Doel 4 alleen levert al meer dan 1.000 megawatt.

Als vragen niet helpt, dan wordt het eisen. In nood zal Elia aan gezinnen opleggen dat ze alle elektrische apparaten uitzetten. Een black-out, een totale crash in het hele land, zal Elia normaal kunnen vermijden. Het ziet zulke problemen aankomen en zal in nood zelf bepaalde gebieden afsluiten van het net.

De plattelandsgemeenten komen het eerst aan de beurt. De steden worden gespaard. In het slechtste geval zouden 80.000 gezinnen enkele uren van het net afgesneden worden. In technische termen is dit een 'brown-out'.

Voor alle duidelijkheid: tijdens de komende maanden zal er, ook zonder Doel 4, geen probleem zijn voor onze stroombevoorrading. Door het lagere verbruik in de zomer en herfst kan het nog een tijd duren voor het licht effectief uitgaat.