Direct naar artikelinhoud

Portugal wordt 'belastingparadijs'

Moe van de Belgische belastingen en het druilerige weer? Portugal lonkt: met een marginaal belastingtarief van 20 procent, alleen voor eventuele inkomsten in Portugal. Belangrijker nog, er wordt geen navraag meer gedaan of u thuis wel uw belastingen heeft betaald.

De nieuwe belastingregels worden door de regering in Lissabon ingezet om buitenlands geld naar het door crisis en stijgende werkloosheid getroffen land te lokken. Ze werden de afgelopen zomer al aangekondigd, maar vallen nu extra op omdat Lissabon deze week besloot de inkomenstaks voor Portugezen zelf fors te verhogen. De modale Portugees gaat tussen 28 en 45 procent betalen.

Portugal hoopt dat nieuwe buitenlanders geld en investeringen mee kunnen brengen, of ze nu uit rijkere delen van Europa of economisch beter draaiende landen als China, India, Brazilie of Angola komen. Brazilie en Angola, beide Portugeessprekende landen, hebben als voormalige kolonies een historische band met hun voormalige overheerser, al zijn de bordjes nu wel aan het omdraaien.

Het gemiddelde inkomen en de sociale voorzieningen in Portugal zijn weliswaar beduidend beter dan in Brazilie en Angola, maar de twee voormalige wingewesten tellen nu wel steeds meer rijken. Tegelijk kampen ze nog met een grote arme bevolking en veel sociale ongelijkheid.

Lokpakket

Dat neemt niet weg dat Portugese jonge afgestudeerden en werkzoekenden sinds kort steeds meer naar mogelijkheden in Angola en Brazilie kijken om aan de slag te raken. Omgekeerd zijn leden van de Braziliaanse en Angolese elite juist meer geïnteresseerd in investeringen in Portugal. Daarbij kan zeer voordelig zijn dat ze niet meer hoeven aan te tonen dat ze thuis belasting hebben betaald.

Portugal heeft in oktober ook nog een aantrekkelijk lokpakket voor individuele investeerders aangekondigd. Wie een miljoen euro steekt in een bedrijf of een bouwproject, krijgt een Portugees paspoort, bijgenaamd 'gouden visum', plus een straffe verlaging van de vennootschapsbelasting. De nieuwe investeerders hoeven de komende tien jaar nog maar 10 procent bedrijfsbelasting te betalen, in plaats van de gebruikelijke 25 procent.

Volgens belastingadviseur Peter van Doorn, die in Lissabon een advieskantoor heeft dat gericht is op de Nederlandstalige markt, zijn de maatregelen positief voor het investeringsklimaat. Veel rancune bij de Portugezen - die immers zelf juist hogere belasting moeten betalen terwijl rijke buitenlanders worden ontzien - merkt hij eigenlijk niet.

"Portugezen vinden het niet leuk natuurlijk, maar ze zien toch wel in dat buitenlandse investeringen heel belangrijk zijn in hun land." Hij merkt vooralsnog overigens geen grotere toeloop vanuit België of Nederland. "Maar de maatregelen zijn nog vers, dus de belangstelling kan nog groeien. Je kunt je voorstellen dat mensen die naar warmere streken willen verhuizen besluiten om in plaats van Spanje voor Portugal te kiezen."

Duizend Belgen

Portugal kent al jaren een groeiende expatbevolking. Die bestaat nu nog merendeels uit Britten, die zich hebben laten aantrekken door het zachte weer en de recreatiemogelijkheden.

Ook de Nederlandstalige aanwezigheid is behoorlijk: alleen in de Algarve wonen naar schatting al zo'n tienduizend Nederlanders en Vlamingen. De Vlamingen zijn wel met zo'n duizend mensen in de minderheid, aldus de NCA, de Nederlandstalige Club in Portugal. De meeste Portugalgangers zijn pensionado's, al zijn er ook honderden bij die een eigen onderneming zijn begonnen, van reisbureau en herberg tot architec- tenbureau en kaasmakerij.

Portugezen zwaar belast

Portugal heeft tientallen miljarden euro's aan steun nodig, en moet in ruil daarvoor de buikriem aanhalen.

Een Portugees die tot 20.000 euro per jaar verdient gaat vanaf 1 januari 4 procent meer belasting afdragen: 28,5 procent. Wie 41.000 euro verdient, krijgt voortaan 45 procent voor de kiezen, een verhoging met bijna 10 procent. Het toptarief van 48 procent geldt voortaan voor wie - al dan niet met partner samen - vanaf 80.000 euro verdient. Deze hoogste inkomens worden ook aangeslagen voor een 'sociale solidariteitstaks' van 2,5 procent. Alle Portugezen krijgen daarnaast nog een eenmalige crisistaks van 3,5 procent opgelegd. Het zijn "enorme" verhogingen, beaamde minister van Financien Vitor Gaspar. "Het zijn vastberaden stappen naar herstel."