Direct naar artikelinhoud

Wickmayer trotseert loden hitte en klopt Arn

Een drukkende hitte in Cincinnati eist zijn tol. Nadia Petrova gaf als een gaar gekookt eitje op. Maar Yanina Wickmayer kan wel om met de hitte. Meer zelfs, zo zei ze nadat ze Greta Arn in de eerste ronde klopte met 6-2, 6-2: ‘Mijn conditie is een van mijn troeven. Deze hitte is in mijn voordeel.’

De ‘icepacks’, een soort ijsgekoelde compressors, zijn in trek op het toernooi van Cincinnati: nogal wat speelsters lieten gisteren een medisch verzorger aanrukken om zich met ijs te laten behandelen. Kwestie van af te koelen onder de loden warmte. Maar voor Petrova - een potentiële tegenstandster van Kim Clijsters in de derde ronde - kon zelfs dat niet meer baten. Bij een 7-5, 5-3-achterstand moest ze opgeven, volledig bevangen door de hitte.

Ook Greta Arn, de opponente van Wickmayer, voelde zich na de verloren eerste set duizelig en liet zich met ijs verzorgen. Wickmayer kon er duidelijk beter mee omgaan. Ze zette de 31-jarige Arn (WTA 104) onder druk met goed opslagwerk en diepe basisslagen, en maakte enkele rally’s knap aan het net af. De 6-2, 6-2-zege heette logisch. Maar bij het verlaten van het terrein stak Wickmayer met rood aangelopen gezicht toch ook even de tong uit de mond, om aan te geven hoe zwaar het wel tennissen was in deze omstandigheden.

Al meent ze er dus ook profijt uit te kunnen halen: “Die hitte maakt me niet veel uit. Dat zijn geen slechte omstandigheden voor mij, omdat mijn fysiek een van mijn troeven is. Ik heb voor mijn match ook nog een uur getraind en drie kwartier opgewarmd. (Trots) Ik zie dat hier niet veel speelsters doen.”

Maar Wickmayer geeft toe dat ze zelden in zo’n drukkend weer gespeeld heeft. “In Australië is het ook pittig heet, maar droger, meer de hitte van de zon. Hier is het zo vochtig: in mijn ogen is dit het ‘ergste’ toernooi. Je hebt me toch ook zien zweten. Dat is lastig. En op het veld woog mijn racket precies veel zwaarder, alsof ik het niet meer kon vasthouden.”

Na onweders zou het vandaag wel minder warm worden. Wickmayer speelt dan haar tweede ronde tegen Gisela Dulko (WTA 46) of Lucie Safarova (WTA 25), beiden onbekend terrein.