Direct naar artikelinhoud

Helft slachtoffers van Puerto Ricaanse komaf

Meer dan de helft van de 49 dodelijke slachtoffers van de schietpartij in de nachtclub Pulse was van Puerto Ricaanse komaf. Zeker drie slachtoffers hadden een Mexicaanse achtergrond.

Reuters sprak met de Puerto Ricaanse onderminister van Buitenlandse Zaken. "90 procent van de slachtoffers waren latino's en meer dan de helft van de dode slachtoffers was van Puerto Ricaanse afkomst", zei hij tegenover het persbureau. "We wachten een officiële lijst van de slachtoffers af."

Ook hadden zeker drie slachtoffers een Mexicaanse achtergrond, zo heeft de president van het land bekendgemaakt. Mogelijk was nog een vierde slachtoffer van Mexicaanse komaf.

Gisteren zijn in de loop van de dag 45 van de 49 namen van slachtoffers bekendgemaakt.

De politie heeft gisteren nog meer details bekendgemaakt over de schietpartij, die van 49 mensen het leven eiste en 53 gewonden achterliet. Een agent die op dat moment geen dienst had, was aan het werk in Pulse toen hij schoten hoorde. Hij raakte in een vuurgevecht met de schutter, Omar Mateen, bij een van de ingangen.

Kort daarna arriveerden extra agenten, die de club binnengingen en een nieuw vuurgevecht met Mateen aangingen. Die voelde zich gedwongen te stoppen met schieten. Hij vluchtte met enkele gegijzelden een badkamer in. Er was telefonisch contact met de schutter terwijl hij zich verschanste. Hij klonk 'koel en kalm' en stelde weinig vragen, aldus de politie.

Omdat de politie de toegangsmuur niet wist op te blazen zijn ze er met een voertuig doorheen gereden om zo een gat te creëren waardoor mensen konden ontsnappen. Uit dat gat kwam ook de schutter, waarna hij opnieuw op agenten begon te schieten. Daarop is hij door de politie doodgeschoten.