Direct naar artikelinhoud

Donald Trump maakt zijn deportatieplannen bekend

De Amerikaanse regering heeft verstrekkende plannen bekendgemaakt om illegale migranten makkelijk het land uit te kunnen zetten. Voortaan kunnen ook illegalen die zich schuldig hebben gemaakt aan kleine vergrijpen zoals winkeldiefstal of verkeersovertredingen zonder pardon worden gedeporteerd.

Het plan is de uitwerking van het decreet dat president Donald Trump direct na zijn inauguratie tekende om deportaties van illegalen mogelijk te maken. Het gisteren gepubliceerde document, waarin de plannen zijn uitgewerkt, is afkomstig van minister John Kelly van Binnenlandse Veiligheid en zal nog door het Congres moeten worden goedgekeurd. Ook zal het nog moeten worden afgestemd met andere partijen, zoals buurland Mexico.

In de Verenigde Staten verblijven ten minste 11 miljoen illegale migranten, van wie de helft uit Mexico afkomstig is. Tot nog toe konden alleen illegalen worden uitgezet die net de VS binnen waren gekomen of die zich schuldig hadden gemaakt aan 'ernstige' misdrijven. In de toekomst kan een verkeersboete of uitkeringsfraude al genoeg zijn om het land te worden uitgezet.

100 mileszone

De tweede opmerkelijke aanscherping van het huidige beleid is dat ook niet-criminele illegalen 'met prioriteit' kunnen worden gedeporteerd. Onder president Barack Obama werden alleen illegalen met uitzetting bedreigd die in de 100 mileszone tot aan de grens werden aangehouden en niet konden aantonen dat ze langer dan twee weken in het land verbleven. Nu geldt de 'deportatieprioriteit' voor illegalen die tot maximaal twee jaar in de VS verblijven en is het in het hele land van toepassing.

President Trump tekende direct na zijn inauguratie eind januari een aantal decreten om illegale migratie te stoppen, waarmee hij zijn verkiezingsbelofte wilde inlossen om de binnenlandse veiligheid te verbeteren. Het document van Kelly betreft het decreet waarin hij beloofde 10.000 man extra aan te trekken om de grenzen te bewaken en illegalen uit te wijzen. In andere decreten beloofde hij een muur te bouwen aan de grens met Mexico, de capaciteit in detentiecentra op te voeren en moslims te weren uit een zevental islamitische landen. Dat laatste decreet stuitte direct op juridisch verzet en zal opnieuw worden uitgewerkt.

Of deze deportatievoorstellen wel stand houden, valt te bezien. Zo wil de regering van Trump dat illegalen die op heterdaad worden betrapt tijdens het oversteken van de grens direct worden teruggestuurd naar Mexico - zelfs als ze niet uit dat land afkomstig zijn. Het is onwaarschijnlijk dat Mexico, waarmee de verhoudingen al zijn verzuurd vanwege de geplande muur, hieraan zal willen meewerken.

Dromers

Mensenrechtenadvocaten stonden gisteren al meteen op hun achterste poten. Ze noemden het document 'on-Amerikaans' en zeiden dat rechters wel zullen afrekenen met de plannen van Trump. "Dit document laat zien dat de regering van Trump tot alles in staat is", zei Omar Jadwat, directeur van ACLU, een platform voor migrantenrechten. "Menselijke waardigheid of de bescherming van kinderen is niets meer waard in dit agressieve massadeportatiebeleid." Jadwat hekelde ook de herhaaldelijk door Trump aangehaalde ongefundeerde beschuldiging dat illegalen relatief meer misdaden plegen. In werkelijkheid zijn illegalen juist minder vaak betrokken bij criminaliteit.

Immigranten die als kind de Verenigde Staten zijn binnengekomen, blijven overigens gespaard in de plannen. Het gaat om ongeveer 800.000 zogenoemde 'dromers' die bekendstaan als goed geïntegreerd.