Direct naar artikelinhoud

Fiscus legt beslag op deel erfenis notaris

De zeven kinderen van Robert Verbruggen liggen al tien jaar overhoop over de erfenis die de schatrijke Brusselse notaris naliet. Ook de fiscus aast op zijn deel. De belastingadministratie heeft nu bewarend beslag laten leggen op 25 miljoen euro.

De gigantische erfenis van de Brusselse notaris Robert Verbruggen wordt door zijn zoon Luc Verbruggen geschat op 400 miljoen euro. Vijf kinderen verdeelden het fortuin onder elkaar. De andere twee zonen - Luc en Jack - en de fiscus zagen het geld aan hun neus voorbijgaan. Het geschil leidde in 2011 tot een rechtszaak waarbij de vijf beklaagden veroordeeld werden tot vijf maanden voorwaardelijk voor schriftvervalsing en diefstal. Ze moesten ook een groot deel van de erfenis afstaan.

Het vonnis werd opgeschort omdat de vijf kinderen in beroep gingen. In september komt de zaak voor het Brusselse hof van beroep. De fiscus liet vorige week alvast bewarend beslag leggen op geld en vastgoed van de vijf erfgenamen, voor een totale waarde van 25 miljoen euro.

Robert Verbruggen was notaris in Brussel van februari 1954 tot oktober 1984. "Hij was een van de grootste Belgische notarissen van zijn tijd", zegt zijn zoon Luc Verbruggen. "Hij werkte samen met alle grote constructeurs en promotoren van zijn tijd, zoals Etrimo, Amelinckx en L'Ecluse. Vele chique boulevards in Brussel zijn via mijn vader verkocht."

Verbruggen was als erfgenaam van een belangrijke Brusselse notarisfamilie al niet bepaald arm, hij wist zijn fortuin dus ook flink aan te dikken. In de jaren '60 en '70 werkte hij samen met Paul Vanden Boeynants toen die in samenspraak met lokale projectontwikkelaars de buurt rond het Brusselse Noordstation liet platgooien om er torengebouwen te zetten.

Daarnaast vergaarde de notaris zijn rijkdom door zelf te investeren in vastgoed in de dure wijken in en rond Brussel. Zoon Luc Verbruggen toont foto's van villa's en andere eigendommen van de familie. Van flatgebouwen op de Kruidtuinlaan tot hotels op de Grote Zavel. "In Grimbergen beschikte mijn vader ook over 32 hectaren bouwgrond. En laten we het enorme familiedomein in Laken niet vergeten, recht tegenover het kasteel Belvedere. De totale waarde van al zijn eigendommen schatten we op 400 miljoen euro", vat Luc Verbruggen samen.

Blijven vechten

De notaris stierf op 12 april 2002. "Mijn vier zussen en een broer hadden een plannetje uitgewerkt om geen erfenisrechten te betalen. Ik wilde daar niet aan meehelpen en daarom hebben ze mij de rug toegekeerd. Mijn moeder was toen al zwaar ziek en wist niet meer wat ze deed. Mijn zussen en broer lieten haar allerlei documenten ondertekenen in mijn nadeel", verklaart Luc Verbruggen. "Maar ze zullen deze strijd niet winnen. Ik zal blijven vechten tot ik erbij neerval."