Direct naar artikelinhoud

Guardiola komt thuis bij de vijand

Pep Guardiola (44) is terug in zijn Barcelona. Vanavond wacht een kolkend Camp Nou hem op. Nu is hij er de vijand en niet langer de messias. Ook voor de topcoach was het wennen.

Guardiola staat opnieuw langs de lijn in Camp Nou. Gisteren vierde Barcelona's favoriete filosoof zijn grote terugkeer. "Het moest er eens van komen", had de Spanjaard zich na de loting nog laconiek uitgelaten.

Guardiola is niet langer blaugrana, toch niet de Catalaanse variant. Guardiola is de vijand. Net hij kan hun geliefde Barcelona de weg naar een nieuwe Champions League-finale versperren.

Niettemin is hij een graag geziene vijand. "Twintig jaar bij Barcelona, dat wis je niet zomaar uit", vertelde David, gezant van Barça TV. Lionel Messi houdt er gelijke gedachten op na. Onder Guardiola groeide de kleine Argentijn uit tot de grootmeester die hij vandaag is. "Pep verdient het applaus van onze supporters", erkende Messi. "Maar zodra de wedstrijd begint, speelt dat niet meer. Dan moeten de supporters achter ons staan."

Wat wordt dat vanavond? Meer dan 90.000 Catalanen komen de terugkeer van hun voormalige succescoach aanschouwen. Een teken van dank en respect zal niet ontbreken, al viel er gisteren nog niet veel van te merken. Bij de aankomst aan het spelershotel steeg slechts een klein applaus op onder de bijeengekomen fans toen Guar-diola uit de bus stapte.

Geen cadeaus

Het Auditori 1899 diep in de kelders van de voetbaltempel puilde wel uit, van de perslui. Iedereen wilde erbij zijn om Guardiola opnieuw achter dat bankje te zien zitten. De fotografen verdrongen zich helemaal vooraan. Een tijdlang wist hij zichzelf geen houding te geven. En toch: "Het is fantastisch om hier terug te zijn." Een doordeweekse wedstrijd is het niet, gaf de coach in zijn rode plunje toe.

De spanning lijkt hem te hebben beetgepakt. Ook tijdens de slottraining merken we een onwennig gevoel in zijn doen. "Dat is onvermijdelijk door alle herinneringen die ik hier heb."En hij verwacht wel iets vanavond, van zijn publiek. Al zal hij geen cadeaus uitdelen. "Ik ben hier niet voor een hommage. Ik ben hier om Bayern naar de finale te leiden."