Direct naar artikelinhoud

Francken gepikeerd op klagende gemeenten

Nu de asielcrisis over haar piek heen lijkt, blijven verschillende opvanghuizen in de gemeentes leeg staan. Die klaagden daarover in een brief aan staatssecretaris Theo Francken (N-VA). De gemeenten hebben het daarin, zo schreven De Standaard en Het Nieuwsblad, over het 'jojobeleid' van de regering. Eerst moesten de gemeentebesturen in allerijl huizen zoeken voor de asielzoekers, nu blijven die onbenut, is de teneur. "Wij krijgen die signalen van overal", zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

De bevoegde staatssecretaris heeft weinig begrip voor de klacht van de gemeenten. "Een jojobeleid, die had ik nog niet gehoord", schrijft Theo Francken op Facebook. "Ik voer een jojobeleid omdat de massale asielinstroom plots gestopt is en er weer bedden leeg komen te staan. Moet ik me nu publiek verontschuldigen omdat er minder asielzoekers binnenkomen?" In de Kamer voegde hij er nog aan toe dat de regering er de voorkeur aan geeft asielzoekers in grote centra onder te brengen.

Fedasil, het agentschap dat de opvang regelt, merkt nog op dat de gemiddelde bezettingsgraad van de opvang nog steeds 87 procent bedraagt. Het agentschap waarschuwt ook dat het lang niet zeker is dat de daling in het aantal asielaanvragen definitief zal aanhouden.