Direct naar artikelinhoud

Vlaamse tripartite start onderhandelingen in Brussel

Guy Vanhengel (Open Vld) start eerstdaags onderhandelingen op voor een Brusselse regering met Open Vld, sp.a en CD&V. Die drie partijen zijn in principe akkoord om samen in bad te gaan, bevestigen betrokkenen.

Vooral bij CD&V, dat bij de verkiezingen als enige Vlaamse regeringspartij terrein moest prijsgeven, wordt opgelucht ademgehaald. Dat zij toch mee mogen doen, heeft waarschijnlijk vooral te maken met strategische overwegingen, luidt het. De formatie van de Vlaamse regering, die de voogdijminister over Brussel moet leveren, is er daar eentje van. De kans dat CD&V daar deel van uit zal maken is vele keren groter dan dat Groen zich mag beginnen opwarmen. En goede relaties zijn altijd mooi meegenomen.

Makkelijker met CD&V

Al denkt Groen, de sterkte stijger in Brussel, daar helemaal anders over. Uittredend staatssecretaris Bruno De Lille ergert zich vooral aan de houding van sp.a. "De dag na de verkiezingen pleitte Pascal Smet (sp.a) nog voor een blauw-rood-groene stadsbeweging. Maar nu reageert hij zelfs niet wanneer wij contact proberen te leggen. Ik hoop heel erg dat hij en Vanhengel het licht nog zullen zien, maar ik vrees dat Groen te groot geworden is. Aan een CD&V dat klappen gekregen heeft, hebben ze een makkelijkere klant."

Binnen sp.a luidt het dat zij effectief ook wel liever met Groen zouden regeren, maar dat de socialisten "niet in de positie zitten om grote eisen te stellen". Detail: vijf jaar geleden werd sp.a door Groen uit de Brusselse regering gehouden, een actie die Smet nog altijd bijzonder zwaar op de maag ligt.

Aan Franstalige kant zijn de kaarten nog niet geschud. Daar leidt Laurette Onkelinx (PS) de dans, maar zij laat vooralsnog niet in haar kaarten kijken. Wellicht wacht de PS nog af wat de verdere evoluties zijn op het federale niveau. De coalitievorming in Brussel en Wallonië hangt daar naar alle verwachting sterk van af.