Direct naar artikelinhoud

38 urenweek niet heilig voor Vlaming

De Vlaming is niet afkerig van een hervorming van de 38 urenweek. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de oppositiepartij Groen. Het regeringsbeleid krijgt ervanlangs. Michel rijdt voor het grootkapitaal, vindt Jan Modaal.

De regering-Michel zit deze week twee jaar in het zadel. De bonden gingen vorige week op straat om het beleid aan te klagen. Groen bestelde bij onderzoeksbureau iVox een peiling bij 1.500 Vlamingen om te achterhalen waar de bezorgdheid zit. Het resultaat is genuanceerd.

Zo kant lang niet iedereen zich tegen de hervorming van de 38 urenweek. Ongeveer de helft van de Vlamingen (52 procent) vindt de volledige afschaffing een slecht idee. Dat is de regering echter niet van plan. Als de vraag is of werknemers in overleg met hun werkgever tot 45 uur per week moeten kunnen werken als het druk is en minder als het kalm is, antwoordt 62 procent bevestigend. Die omschrijving benadert meer wat de regering beoogt. Zelfs als de werkgever eenzijdig kan bepalen hoe de verdeling van de uren gebeurt, kunnen meer dan vier op de tien Vlamingen (42 procent) zich vinden in het voorstel.

Opvallend, want op andere gebieden lijkt de afkeuring bij de Vlamingen heel wat groter. Grote bedrijven profiteren als eerste van het regeringsbeleid en de gewone burger wordt over het hoofd gezien: die ideeën zijn volgens de peiling nadrukkelijk aanwezig bij een ruime meerderheid. Zo vindt de overgrote meerderheid van de Vlamingen (73 procent) dat de federale regering te laks is op het vlak van fraudebestrijding. Ook vindt meer dan de helft van de Vlamingen dat de regering vooral luistert naar de werkgeversorganisaties. Kop van Jut is financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA): slechts 31 procent van de Vlamingen heeft vertrouwen in zijn beleid.

Rechtvaardig

"De meerderheid deed wat lacherig over de betoging van vorige week, onze peiling bewijst dat de ongerustheid dieper zit", zegt Groen-fractieleider in de Kamer Kristof Calvo. Volgens hem zijn de mensen bereid mee te stappen in bepaalde hervormingen, op voorwaarde dat ze rechtvaardig en billijk zijn. "Dat zien we als het gaat over de 38 urenweek. Er zijn ook grenzen aan de flexibiliteit." Op het vlak van de fiscaliteit moet iedereen zijn duit in het zakje doen, ook de grote vermogens. "Nu de begrotingsgesprekken bezig zijn, is het tijd voor een operatie rechtvaardigheid."

Minister Van Overtveldt reageert koel op het initiatief van Groen. "Het verbaast me dat een politieke partij tijd en geld steekt in het laten peilen van politici van andere partijen."

De peiling werd tussen 19 augustus en 13 september online afgenomen bij 1.500 Vlamingen en Vlaamse Brusselaars. De foutenmarge bedraagt 2,43 procent.