Direct naar artikelinhoud

Britse artsen scheiden aan hoofd verbonden Siamese tweeling

In Groot-Brittannië zijn artsen erin geslaagd een Siamese tweeling die aan het hoofd verbonden was, te scheiden. Het gaat om Soedanese meisjes van elf maanden. Dat meldt de BBC.

Er waren vier operaties nodig om de tweeling Rital en Ritag Gaboura te scheiden. De laatste operatie vond plaats op 15 augustus, maar het nieuws werd nu pas bekendgemaakt. De operaties waren een huzarenstukje, want een van de meisjes voorzag de hersenen van het andere van bloed, wat de kans op hersenbeschadiging erg groot maakte.

Voorlopig lijkt het erop dat de operaties zonder meer succesvol zijn, zeggen de dokters van het Londense Great Ormond Street Hospital for Children, waar de ingreep plaatsvond. De meisjes reageren hetzelfde op prikkels als voor de scheiding. Het blijft evenwel afwachten of dat later ook zo zal blijven. Door de erg jonge leeftijd van de twee valt dat nu nog niet met zekerheid te zeggen.

"Het komt niet zo vaak voor dat tweelingen met deze aandoening overleven. We stonden voor heel wat uitdagingen, en we beseften allemaal erg goed wat onze verantwoordelijkheid was, tegenover de meisjes en hun ouders", vertelt David Dunaway, die de operaties leidde. Van alle Siamese tweelingen wordt ongeveer 5 procent geboren met de hoofdjes aan elkaar. Veertig procent van hen overleeft de geboorte niet, nog eens een derde overlijdt binnen 24 uur.

De twee meisjes zullen nu met hun ouders, twee artsen, terugkeren naar Soedan. De tweeling werd in Khartoum geboren via een keizersnede, maar kon dankzij een liefdadigheidsorganisatie naar Londen worden overgevlogen voor de ingreep.