Direct naar artikelinhoud

Brecel toont wereld zijn snookertalent

Ondanks een 6-3 achterstand heeft Luca Brecel indruk gemaakt bij zijn debuut in de Crucible. De 17-jarige Belg startte aarzelend tegen Stephen Maguire, maar knokte zich met enkele fenomenale long pots terug in de match.

SNOOKER - "Ladies and Gentlemen, will you please welcome The Belgian Bullet, Luca Brecel." Met die woorden werd onze 17-jarige landgenoot gisteren voorgesteld in de Crucible. Het kennerspubliek in Sheffield gaf de jongste debutant ooit op het WK een hartverwarmend applaus en ook Luca genoot met volle teugen.

Hoe hartelijk de ontvangst ook was, Brecel werd door Maguire meteen met de neus op de feiten gedrukt. De Schot toonde waarom hij een grote kanshebber is op de wereldtitel. On fire Maguire deed zijn bijnaam alle eer aan en strafte elk foutje van Brecel af, 4-0 waren de harde cijfers na een uurtje snooker. Omdat het in de snookerwereld niet gebruikelijk is dat spelers tussen twee sessies door interviews geven, schoven wij mee aan tafel bij de ouders van Luca voor een reactie. "In die eerste vier frames leek Luca gewoon zichzelf niet", wist mama Mirella, eens bekomen van de doorstane emoties, te vertellen. "Luca stond meteen vier frames in het krijt. Niet omdat Maguire beter was, maar omdat Luca niet in zijn normale doen was." Ook vader Carlo schoof in de beginfase zenuwachtig heen en weer over zijn stoel in de playersbox hoog in de nok van de Crucible. "Die eerste frames bekeek ik toch met een bang hartje, moet ik toegeven. Iedereen was wat zenuwachtig en als het dan snel 4-0 staat, dan hoop je toch vooral dat hij niet helemaal weggeblazen wordt."

Maar die vrees bleek ongegrond, want het kwartiertje rust deed wonderen voor Brecel. De Belgian Bullet schoot enkele verbluffende long pots binnen en met breaks van 63, 116 en 62 vocht hij zich terug in de match. "Dát was de echte Luca", gaat mama Mirella verder. "Door zo terug te vechten heeft hij laten zien dat hij uit het goede hout is gesneden. Het is een vechter."

Met zijn fenomenale pots snookerde Brecel zich ongetwijfeld in de harten van het Crucible publiek en ook tegenstander Stephen Maguire kon zijn glimlach niet onderdrukken toen Brecel een aartsmoeilijke zwarte toch in de pocket liet verdwijnen. "De manier waarop Luca zich herpakt heeft, was weergaloos. Knap hoe hij die twee laatste frames op het bord zette", vond vader Brecel. "Wat er ook gebeurt, voor ons is dit WK nu al geslaagd. Luca heeft zijn visitekaartje afgegeven en de ervaring die hij hier in het mekka van het snooker opdoet, is onbetaalbaar. Voor hem is dit een belangrijke stap naar de volwassenheid."

Dat wil niet zeggen dat het kamp-Brecel zich nu al verzoent met een nederlaag, integendeel. "Luca zal er tot het eind voor blijven gaan, hij geeft zich nooit gewonnen. Nu hij hier staat, wil hij ook zo ver mogelijk geraken. Hij staat 6-3 achter, maar wat ik in die laatste frames gezien heb, geeft ons hoop, alles ligt nog open. Ook Maguire zal wel beseffen dat deze wedstrijd nog alle kanten uitkan. Onze Luca kennende komt hij morgen nog wel met een verrassing voor de dag."

Maguire en Brecel zetten hun wedstrijd voort vanaf 11u Belgische tijd, de partij wordt geleid door een Belgische scheidsrechter, Olivier Marteel.