Direct naar artikelinhoud

ANTOINE VAN LOOCKE

De messenmaker van Hof van Cleve en In de Wulf viert de vijftiende verjaardag van zijn atelier Knifeforging. Hij doopt het om tot open source werkplek. www.knifeforging.com

DRINKEN

't Werftje

't Werftje voldoet nog steeds aan de verwachtingen van weleer. Het is de ideale plek om thuis te komen van een reis en stoere verhalen op te dissen. Een stevige pint of een glas heerlijke witte wijn van onbekende origine, alles smaakt er even goed. Ik herinner me die keer dat een jong koppeltje naast ons van de wereld leek en een zakelijk gezelschap iets verderop reeds ver boven de verantwoorde hoeveelheid alcohol zat. Een gloeiende stoof en een onvervalste Zeebrugse garnaalkroket maken de ervaring compleet. Ambiance verzekerd.

Werfkaai 29, Zeebrugge

ETEN

De Kombuis

Mijn kinderen, Xander en Shun, vragen soms om een familie-uitstapje naar Oostende. Dan huren we een strandfiets en waaien we uit. Afsluiten doen we in De Kombuis van chef Muriël Kalter. Oma en opa kiezen daar steevast voor vers gefrituurde kabeljauw en frieten met huisbereide tartaar. Dát is nog eens een gerecht met drie volslagen pretentieloze ingrediënten!

Tijdokstraat 4, Oostende

La Grappe D'Or

Vanuit Vlaanderen is het een stevige trip naar La Grappe D'Or in Frankrijk. Enkele kilometers voor ik Torgny bereik, overvalt me reeds de rust die zo typisch is voor de Gaumestreek. Clément en Monia Petitjean ontvangen je op het ritme van de seizoenen. De gerechten passen ook in die filosofie. Plaatselijke verbondenheid vormt de basis van hun succesverhaal. Wat een plezier om hierin te mogen delen!

Rue de l'Ermitage 18, Torgny, Frankrijk

Hof van Cleve

Bij de inauguratie van het nieuwe interieur van Hof van Cleve mocht ik meegenieten van een feestmaaltijd. Noch de amuse, noch het voorgerecht of hoofdgerecht kon ik op het eerste gezicht thuisbrengen. Het waren kunstwerkjes! Peter en Lieve Goossens leerden mij zo de kunst van het proeven. Deze grootmeesters namen mijn smaakpapillen mee op ontdekkingsreis. Voor mij mogen ze in de top 10 van de wereldranglijst.

Riemegemstraat 1, Kruishoutem

Bel-Etage

Meesterkok Fabrice Vuillemain heeft maar één ster: zijn dochter Chiara. Hier wordt dus met liefde gekookt. Hij kookt, bedient, ruimt af en doet de afwas zelf. Je krijgt zowaar de indruk dat hij voor jou persoonlijk aan het koken is. Deze duivel-doet-al met Italiaanse roots heeft vuur in zijn aders. Dat vertaalt zich op uw bord. Chef, voor mij de fricassee van langoustines en... een sapje met bubbels, alstublieft!

Gulden-Vliesstraat 13, Knokke-Heist

SHOPPEN

Design museum Gent

Het Design museum in Gent heeft een vernieuwde shop. Daar vind je kleine leuke hebbedingen, waaronder mijn mesjes.

Jan Breydelstraat 5, Gent

Steen en been

Steen en been is een rariteitenkabinet. Je kunt er snuisteren in dozen met schelpen en fossielen. Hier kocht ik mijn eerste oosik of penisbeen.

Volkstraat 59, Antwerpen