Nieuwe genetische technieken kunnen productiviteit planten verhogen

Maniok © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Met nieuwe genetische technieken kan de productie van planten aanzienlijk worden verhoogd.

Wetenschappers wijzen erop dat dankzij nieuwe genetische knip- en plaktechnieken, zoals de CRISPR-methode, de productie van planten aanzienlijk kan worden verhoogd. Plantgeneticus Hervé Vanderschuren van de Universiteit Luik en zijn collega’s beschrijven in Science hoe de methode met succes werd ingezet om betere maniok te maken. Maniok is essentieel voor de voeding van een half miljard mensen in ontwikkelingslanden.

Met de CRISPR-methode worden geen vreemde genen in een plant ingebracht. Toch vond de Europese Commissie het, onder druk van groene organisaties, nodig om de techniek op dezelfde manier te behandelen als klassieke genetische manipulatie. Dat zal leiden tot een grote vertraging in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Ondertussen lachen de Chinezen in hun vuistje.

De Chinezen zullen blij zijn met strikte Europese regels voor genetisch onderzoek.

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) laat ook geen kans liggen om de productiviteit van planten te verhogen. Plantensysteembioloog Ive De Smet en zijn collega’s beschrijven in Proceedings of the National Academy of Sciences een enzym dat een rol speelt in de vorming van plantenwortels. Het ultieme doel is om plantenwortels efficiënter voedingsstoffen uit de bodem te laten opnemen.

De Smets collega Bert De Rybel en zijn medewerkers publiceren in Current Biology belangrijke informatie over hoe planten dikker kunnen worden, bijvoorbeeld wortelen en aardappelen. De onderzoekers ontdekten genetische transcriptiefactoren die ingrijpen op de oriëntatie van cellen, waardoor de groei in de breedte bevorderd kan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content