Direct naar artikelinhoud
WeerUpdate

Noodweer barst los in Limburg, medisch rampenplan afgekondigd

Beeld uit Bree, terras en inboedel van café Pol Kip staat onder water.Beeld RTZ

Het KMI had voor de hele provincie Limburg code oranje afgekondigd waarbij intense regenval en stevige hagelbuien mogelijk zouden zijn. In de buurt van Bree hebben ze met overlast te kampen. Daar is het medisch interventieplan afgekondigd voor de bewoners van het rusthuis de Boneput. Ook Zonhoven, Genk en Peer kregen zeer intense onweersbuien te verwerken. 

Het gebouw waar het rusthuis de Boneput in Bree gevestigd is, kwam ook onder water te staan. Het medisch interventieplan werd afgekondigd en het rusthuis geëvacueerd. In de gemeente liepen fietstunnels en huizen onder water. Straten stonden in geen tijd blank, zoals blijkt uit onze beelden en de video’s  van NoodweerBenelux.

Lokale, maar zeer intense onweersbuien trokken deze namiddag over de provincie Limburg. Vooral de regio rond Bree, Zonhoven, Genk en Peer is zwaar getroffen met lokaal 80 mm. Dat is ruim de hoeveelheid die normaal in een maand valt, zo meldt NoodweerBenelux. In Genk viel de elektriciteit zelfs even uit.

In Heusden-Zolder sloeg de bliksem in op een huis. Niemand raakte gewond. 

Twitter bericht wordt geladen...

Treinverkeer onderbroken tussen Gembloers en Namen

Het treinverkeer tussen Gembloers en Namen is onderbroken. Door een blikseminslag zijn twee overwegen geblokkeerd ter hoogte van Saint-Denis Bovesse. Dat meldt infrastructuurbeheerder Infrabel. De rails staan op die plaats bovendien onder water.

De bliksem sloeg in op een elektrische installatie waardoor de overwegen in veiligheid - en dus dicht - gingen.

Wateroverlast en modderafzetting over circa 200 meter beletten verder het spoorverkeer. Sommige treinen werden omgeleid via Jemeppe-sur-Sambre en 25 treinen moesten afgeschaft worden.

Technici zullen de nacht doorwerken om de stabiliteit van de sporen te verzekeren. Infrabel hoopt maandagmorgen één spoor opnieuw in dienst te nemen.