maandag 20 mei 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Verkiezingen 2019

 Photo News

Verkiezingsenquête

N-VA verliest kwart van Limburgse stemmen, Vlaams Belang wint

Van 24 april tot en met 7 mei peilde onderzoeksbureau Ipsos bij 1.004 Limburgers naar hun kiesintenties. Vandaag leest u de resultaten voor de Kamer.

LEES OOK. Wat denk jij over migratie & integratie? Ontdek welke partij bij jou aansluit

Met nog zes dagen te gaan tot de verkiezingen staat N-VA zwaar op verlies in Limburg. Op federaal niveau blijven de Vlaams-nationalisten wel nipt de grootste, maar ze moeten maar liefst 8,4 procentpunt prijsgeven in vergelijking met het verkiezingsresultaat van 2014. Grote winnaar lijkt Vlaams Belang te worden, dat 8,2 procentpunt winst optekent in vergelijking met 2014. CD&V houdt stand op de tweede plaats, Groen overschrijdt de drempel van 10 procent.

Dat blijkt uit een onlinepeiling die marktonderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Het Belang van Limburg uitvoerde bij 1.004 Limburgers, in de periode van woensdag 24 april tot en met dinsdag 7 mei. De foutenmarge bedraagt 3,2 procent.

N-VA: twee van vijf zetels kwijt?

Op de vraag voor welke partij ze zouden stemmen op 26 mei op federaal niveau, antwoordde 23 procent N-VA. Als dat resultaat bewaarheid zou worden, krijgt de partij een forse klap. Dat N-VA haar monsterscore van vijf jaar geleden wellicht niet zou kunnen vasthouden, bleek al uit voorgaande nationale peilingen, maar in heel Vlaanderen bleef de daling altijd beperkt tot een eindresultaat van 27 à 28 procent. Dat de partij in Limburg daar ver onder gaat, is verrassend. Als N-VA effectief 23 procent zou halen, verliest de partij volgens berekeningen van politicoloog Johan Ackaert (UHasselt) in één klap twee van haar vijf Limburgse kamerzetels.

“De enige echte peiling is over een week”, reageert Zuhal Demir (N-VA). “Deze uitslag strookt niet met mijn gevoel. Maar als deze tendens klopt, bewijst dit hoezeer de samenlevingsproblemen worden ontkend in onze provincie. Dan zouden de Limburger wel eens een beleid kunnen krijgen dat ze echt niet wensen: een roodgroen front uit Wallonië, met meer belastingen, open grenzen en minder veiligheid.”

Deze uitslag strookt niet met mijn gevoel. Maar als deze tendens klopt, dan bewijst dit hoe zeer de samenlevingsproblemen worden ontkend in onze provincie Zuhal Demir (N-VA) Lijsttrekker Kamer

Vlaams Belang: grote winnaar

De twee zetels die N-VA volgens onze peiling moet prijsgeven, lijken naar Vlaams Belang te gaan. Met een resultaat van 14,3 procent staat extreemrechts in Limburg op uit de doden en lijkt het de grote winnaar van deze verkiezingen te worden. Bijna een derde (27 procent) van de Vlaams Belang-stemmers komt van mensen die in 2014 nog voor N-VA stemden.

“Met deze uitslag halen we twee zetels ruimschoots binnen”, zegt lijsttrekster Annick Ponthier. “We blijven uiteraard nuchter, het blijft een peiling, maar het is wel hoopgevend voor de militanten die ook in slechte tijden de partij trouw zijn gebleven. Dat er vooral stemmers van N-VA komen, vind ik logisch. Veel mensen hebben vijf jaar geleden een duidelijk signaal gegeven dat ze verandering wilden, maar zijn bedrogen uitgekomen. Ik ben blij dat we die stemmen terughalen, maar het is jammer dat het communicerende vaten zijn en dat we samen niet nog groter worden voor een sterker Vlaams front.”

CD&V: constante factor

CD&V verliest een half procentpunt, maar blijft met 22,2 procent wel veruit de tweede grootste partij. Daarmee doen de christendemocraten het in Limburg dankzij de sterke lokale verankering een stuk beter dan in de rest van Vlaanderen. Kleine kanttekening is wel dat deze peiling werd afgenomen tot en met 7 mei. Net in die week kreeg CD&V-minister Koen Geens het zwaar te verduren na de moord op de Antwerpse Julie Van Espen. Ook de heisa over onder andere de Grijze Wolven kwam na afloop van deze peiling. Anderzijds is de vraag welke rol dit nog zal spelen op 26 mei.

“Als we dit resultaat in heel Vlaanderen halen, zal ik een heel gelukkige voorzitter zijn”, zegt Wouter Beke (CD&V). “Als we nog een tandje bijsteken, kunnen we de grootste partij van Limburg worden. Ik hoop dat dit lukt en we gaan daar ook alles aan doen. Dat zou mooi zijn. Voor ons, maar ook voor Limburg.”

Sp.a: daling, maar niet dramatisch

Ook naar het resultaat van sp.a was het uitkijken. De partij kreeg de afgelopen jaren erg slechte peilingen te verwerken, met dalingen tot onder de drempel van 10 procent. In Limburg staan de socialisten traditioneel sterker, maar zijn ze met Ingrid Lieten, Peter Vanvelthoven en Rob Beenders wel drie namen kwijt die in 2014 nog goed waren voor een zetel in het parlement. Een daling stond dus in de sterren geschreven, maar ze is minder dramatisch dan voorspeld: in vergelijking met 2014 moet sp.a 3,5 procentpunt prijsgeven tot 14,2 procent. Volgens de berekeningen van professor Ackaert halen de socialisten daarmee nog altijd twee zetels, maar is die tweede zetel wel de meest onzekere van Limburg.

“Tijdens de campagne voel ik bij de mensen veel enthousiasme voor onze voorstellen rond pensioenen, zorg en koopkracht”, reageert Meryame Kitir (sp.a). “De pensioendiscussie van vorige week heeft dat nog versterkt. Deze peiling toont echter aan dat we er nog niet zijn. We gaan nog zes dagen hard campagne voeren om een resultaat te halen dat beter is dan deze peiling. Ik ben ervan overtuigd dat wij de verrassing zullen zijn van deze verkiezingen.”

Open Vld: tweede zetel in gevaar

Open Vld strandt op de vijfde plaats, met 11 procent. Dat is een kleine achteruitgang in vergelijking met 2014, maar het zou wel grote gevolgen hebben voor het aantal zetels van de partij. Vandaag bezetten de liberalen nog twee Kamerzetels, maar met dit resultaat zou de tweede zetel verloren gaan. “Een peiling is een peiling”, zegt Patrick Dewael (Open Vld). “Ik hou geen rekening met het verlies van die tweede zetel, ik ben er van overtuigd dat we die zetel zullen halen. Ik heb al vaak campagne gevoerd en mijn aanvoelen is beter. Op basis van onze campagne denk ik dat er meer in zit en dat we hoger mogen mikken. De laatste week is er ook nog veel mogelijk. Wij gaan voor plus, in plaats van min.”

Groen: eerste zetel sinds 1999

Groen kruipt in onze peiling net over de drempel van 10 procent. Met 10,1 procent scoren de ecologisten beter dan de historische uitslag van 10 procent in Limburg na de dioxinecrisis in 1999, maar de partij blijft op Limburgs niveau wel nog altijd achter de voorspellingen voor heel Vlaanderen. Met deze uitslag haalt Groen voor het eerst sinds eind jaren 90 wel weer een Kamerzetel binnen in Limburg. “Dat zou een hele carrièreswitch zijn voor mij, maar ik wil er volledig voor gaan”, zegt Groen-lijsttrekster Barbara Creemers. “In 2014 hadden we 6 procent, in oktober 8 procent en nu gingen we voor de 10. Ik ben heel hoopvol dat we dat ook halen en dat we zelfs nog kunnen groeien in de laatste week. En dan kunnen we eindelijk de groene stem uit Limburg laten klinken in de Kamer.”

PVDA: niet over de kiesdrempel

PVDA verdubbelt haar score in Limburg, maar haalt met 5 procent nog altijd de effectieve kiesdrempel niet. Dat betekent dat ze met deze uitslag geen enkele zetel binnenhaalt. “Het is alleszins wel positief dat we erop vooruitgaan en onze score verdubbelen”, zegt lijsttrekster Ayse Yigit. “Een zetel zal misschien moeilijk worden, maar we gaan wel elke keer sterk vooruit. Ik merk dat er steeds meer mensen hun vertrouwen aan ons schenken. Als we het nu niet halen, dan halen we het de volgende keer.”

Hoe bekwaam vindt u de Limburgse lijsttrekkers?

Wouter Beke is volgens de ondervraagden de bekwaamste Limburgse lijsttrekker voor het federaal parlement. Beke wordt op korte afstand gevolgd door Zuhal Demir (N-VA) en Patrick Dewael (Open Vld).

Op de vraag hoe bekwaam de verschillende lijsttrekkers zijn, blijkt dat de Limburger het meeste vertrouwen heeft in CD&V-voorzitter Beke. Hij is volgens 56 procent van de ondervraagden een bekwame lijsttrekker. Gewezen staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) staat op twee met 54 procent, Kamerlid Patrick Dewael (Open Vld) op drie met 52 procent. Opvallend: een kwart van de Limburgers zegt dan weer dat deze drie politici net onbekwaam zijn.

Een eind achter de kopgroep eindigt Meryame Kitir, de huidige fractieleidster van sp.a in de Kamer. Een op drie vindt haar bekwaam als lijsttrekker, een ander derde vindt het tegendeel. Opvallend: bijna een kwart van de ondervraagden zegt Kitir niet te kennen. Bij Vlaams Belang, Groen en PVDA is die bekendheid een nog veel groter probleem. Annick Ponthier, Barbara Creemers en Ayse Yigit zijn voor bijna 8 op 10 Limburgers onbekende namen. Toch zijn net hun partijen de winnaars van onze peiling. De groei lijkt dus niet af te hangen van de kandidaten, maar van de partij zelf.

Wie vindt u geschikt als premier?

Als het van de Limburgers afhangt, is Charles Michel (MR) de meest geschikte kandidaat om zichzelf na 26 mei op te volgen. De top drie wordt vervolledigd door Jan Jambon (N-VA) en Wouter Beke (CD&V).

Wie wordt de volgende bewoner van de Wetstraat 16? Charles Michel, Jan Jambon en Gwendolyn Rutten stelden zichzelf al kandidaat, maar ze zijn uiteraard niet de enige politici die kans maken op het premierschap.

Charles Michel kan duidelijk profiteren van zijn kanseliersbonus als ontslagnemend eerste minister, 44 procent van de ondervraagden vindt Michel een geschikte kandidaat. Jan Jambon, die door de N-VA naar voor werd geschoven, kan 40 procent bekoren, Wouter Beke (CD&V) strandt op 38 procent. Op de vierde plaats eindigt Gwendolyn Rutten (Open Vld).

Een linkse premier kan duidelijk op minder bijval rekenen. Een op vijf ondervraagden (22%) vindt Elio Di Rupo geschikt, Kristof Calvo (Groen) moet het stellen met 16 procent.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws