Een student maakt een notitie.
Volledig scherm
Een student maakt een notitie. © thinkstock

Taalvaardigheid van hogeschoolstudenten daalt: “Veel studenten kennen de betekenis van ‘empathie’ of ‘debiet’ niet”

De taalvaardigheid van hogeschoolstudenten daalt. Dat blijkt uit onderzoek van Odisee, zo schrijft De Standaard vandaag. 

39 reacties

  • Marleen Van Aken

    5 jaar geleden
    Crevits: nog wat meer inclusief onderwijs doorvoeren en het buitengewoon onderwijs afbouwen... Vooral besparen!
  • Sabine Lauwers

    5 jaar geleden
    Het debat over de taalvaardigheid is gepolitiseerd. Waar is het wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het taalniveau achteruit gaat, dat studenten vroeger bij aanvang van hun studies wél de woorden empathie en debiet kenden?
  • William Van den Berghe

    5 jaar geleden
    Maar ze kennen vermoedelijk wel alle woordafkortingen en emo's op hun smartphone
  • Liesbeth Cuppens

    5 jaar geleden
    Taalarmoede is niet van alle tijden, maar duidelijk wel actueel. In huidige teksten regent het Engelse termen, daar waar Nederlandse alternatieven bestaan. Een samenhangende tekst schrijven kunnen ze niet meer, de spelling laat te wensen over en grammaticale kennis is een verdriet. Waar is de tijd dat we opstellen schreven, dictee belangrijk was en wisten wat zinsontleding inhield? Ver weg en waarschijnlijk voor altijd vervlogen.
  • Magda Lenaerts

    5 jaar geleden
    Het gaat over taalvaardigheid. Vroeger was alles van mij en ik was daar blij mee. Nu is alles van ik en mij is er blij mee. Denken jullie ook als mij? of als ik? Hoe kunnen mensen taalvaardig zijn als iedereen de taal verkracht. "Zij is hetzelfde als mij", kan dus niet, maar wordt door iedereen gepromoot, zelfs op de radio en tv. Hoe moeten allochtone mensen onze taal leren als we ze zelf niet meer kennen? Problemen beginnen altijd klein.